O atraktivní podívanou nepřipraví své obyvatele ani ostatní města na Přerovsku, s výjimkou Hranic. Každoroční silvestrovský ohňostroj se zde letos nekoná kvůli rekonstrukci letního kina.

„Přerov zaplatí za dva ohňostroje částku 150 tisíc korun. Ten mikulášský bude odpálen 5. prosince úderem šesté hodiny večer a potrvá šest a půl minuty. Lidé ho mohou sledovat na náměstí T. G. Masaryka,“ přiblížila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Eliška Nováková se svým otcem Pavlem Novákem
Koncert Nováků na Štědrý den bude i letos! Štafetu převzala dcera Eliška

Mikulášský s příběhem

Mikulášský ohňostroj bude mít i svůj příběh.

„Je komponován do tří částí. První říká: Budeme v pekle, a to má speciální váhu. Nezáleží na tom, jak je kdo těžký, ale jak hřešil. Druhá část připomene Dorotu Máchalovou z pohádky S čerty nejsou žerty – pokud se tato postava objeví na náměstí, ať se má na pozoru. Pointou třetí části je oblíbené rčení Čert nikdy nespí,“ přiblížil ohněstrůjce Pavel Novák.

Bývalý hotel Strojař v Přerově
Opozice se semkla. Chce, aby lidé o Strojaři rozhodli v referendu

Vzpomínka na zemřelé muzikanty

Velkolepý novoroční ohňostroj nad řekou Bečvou, který mohou lidé sledovat 1. ledna v 18 hodin u břehů řeky Bečvy, ozvláštní jedno poselství. Je sestaven jako vzpomínka na dva přerovské hudebníky, kteří nás v tomto roce opustili - Jaroslava Wykrenta a Pavla Nováka. Ohňostroj bude rozdělen do sedmi úseků.

„Neočekávejte hudbu, u které budete ronit slzy, ale můžete se těšit na kvalitní rockovou a popovou muziku. Společně zavzpomínáme na krásné chvilky, které nám tito hudebníci přinášeli svými texty, zpěvem a hudbou,“ prozradil.

Světelná show nad řekou Bečvou potrvá jedenáct minut.

Dětský karneval. Ilustrační foto
Vánoční karneval pro děti v „měšťáku“ bude zdarma

Hranice ruší show kvůli rekosntrukci

O slavnostní ohňostroj tentokrát přijdou obyvatelé Hranic. Důvod je však prozaický a nejsou jím úspory - areál letního kina, kde se každoročně koná, prochází rekonstrukcí.

„Ohňostroj byl vždy součástí silvestrovského programu v letním kině a promítání pro děti. Z důvodu rekonstrukce se neuskuteční ani program, ani ohňostroj,“ vysvětlil starosta Hranic Daniel Vitonský.

V Kojetíně už letos ohňostroj odpálili a světelná podívaná jako obvykle uzavřela program během rozsvěcení vánočního stromu na Masarykově náměstí. Obyvatelé Lipníku se mohou těšit na atraktivní show 16. prosince.

„Ohňostroj se uskuteční stejně jako v minulých letech na závěr vánočního jarmarku, tedy v 18 hodin. Přišel nás na 50 tisíc korun,“ upřesnil lipnický starosta Miloslav Přikryl.

Na Nový rok si užijí slavnostní ohňostroj také obyvatelé Tovačova.

„Uskuteční se 1. ledna v 17 hodin u zámku. Přes covid to bylo omezené, předloni se nekonal vůbec, loni už ano. Ve městě je ale setkávání na Nový rok tradicí a na ohňostroj se vždy přijde podívat čtyři sta až pět set lidí,“ zmínil starosta Tovačova Marek Svoboda.