Retrospektivní expozice jedné ze zásadních postav hranické kulturní a politické scény obsahuje snímky, na které v pozůstalosti Vlastimila Oliho Helcla narazili kurátoři Zuzana Korábová a Aleš Mynář.

„Našli v ní unikátní fotografie městských zátiší sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, přírodní kompozice, život dětí na sídlišti, fotky známých osobností tehdejší neoficiální umělecké scény nebo vlastní autoportréty v panelákovém bytě. Snímky, které dosud nikdo neviděl, ležely dlouhá léta v negativech v krabicích,“ prozradil již dříve syn Oli V. Helcla Roman.

Zdroj: Youtube

Slavnostní vernisáž unikátních fotografií, která se setkala s nebývalým zájmem, si nenechala ujít celá řada přátel Oli V. Helcla.

„Jsem velmi potěšen, že tuto výstavu zrealizovali. Snímky jsou v rovině sedmdesátých let a moc se mi líbí. Jsou velmi kvalitní, promyšlené a je vidět, že Oli o každé fotografii přemýšlel, než zmáčkl fotoaparát. Krásně kompozičně i myšlenkově jsou vystavěné, opravdu se mi moc líbí,“ řekl s uznáním český dokumentární fotograf a pedagog Jindřich Štreit, jehož přátelství s Vlastimilem Oli Helclem trvalo dlouhých třicet let.

Pirátská strana. Ilustrační foto.
Piráti v Hranicích stahují celou kandidátku

Jindřich Štreit s Oli V. Helclem často spolupracoval na mnoha projektech. Jezdil za ním na akce, které Oli. V. Helcl pořádal v Hranicích a převážně ve Zbrašovských aragonitových jeskyních, kde jako tehdejší vedoucí uspořádal řadu výstav, koncertů a divadelních představení.

„Vzpomínám na něho velice rád. Oli tady udělal obrovský kus práce, a ta stopa, kterou zanechal, je patrná a mám velkou radost, že tato výstava byla tak bohatě navštívena. Je vidět, že na něj lidé vzpomínají, a že ho měli rádi,“ dodal fotograf Jindřich Štreit. 

Oli V. Helcl
výtvarník, fotograf, typograf, vůdčí osobnost Sametové revoluce na Hranicku, někdejší vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní, disident, organizátor koncertů, výstav, uměleckých happeningů, šéfredaktor a vydavatel týdeníku Přehled. Zemřel v květnu 2017 ve věku 63 let.

Jakub Čoček představuje v Hranicích Barevný svět
Jakub Čoček představuje v Hranicích Barevný svět