Převezen tam byl o víkendu, sdělil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Pozitivní výsledek koronavirového testu se potvrdil také u pomocného biskupa a generálního vikáře Josefa Nuzíka, který zůstává v domácí karanténě.

Dvaasedmdesátiletý arcibiskup olomoucký a metropolita moravský podstoupil test na covid-19 ve středu minulý týden, neboť se nemoc krátce předtím vyskytla v okruhu jeho blízkých spolupracovníků. Arcibiskup byl po pozitivním výsledku nejprve v domácím ošetřování.

"Poté se jeho stav trochu zhoršil, o víkendu byl proto převezen do nemocnice. Bylo potřeba, aby byl pod dohledem," řekl mluvčí Gračka.

K provedení "olomouckého" testu je potřeba provést výtěr z nosu odběrovou štětičkou, která se zasune kořene nosu, kde je virová nálož největší.
Rychlý a levnější test na covid z Olomouce má certifikát. Odběr si uděláte sami

Stejně jako arcibiskup se s nemocí covid-19 aktuálně potýká také pomocný biskup a generální vikář Josef Nuzík, který patří do nejbližšího arcibiskupova okruhu.

Čtyřiapadesátiletý Josef Nuzík byl společně s Antonínem Baslerem vysvěcen na pomocného biskupa olomoucké arcidiecéze v říjnu před třemi lety poté, co je do těchto funkcí jmenoval papež František.

Pomocní biskupové v olomoucké arcidiecézi mají za úkol pomáhat arcibiskupovi při veškerém řízení arcidiecéze a zastupovat ho.

"Prosíme věřící, aby na jejich zdraví pamatovali v modlitbách. Oba dva také všem, kdo se za ně modlí a o jejich zdravotní stav projevují zájem, vyjadřují upřímný dík a zůstávají ve spojení v modlitbě," doplnil Gračka na stránkách olomouckého arcibiskupství.