Hejtmanství nyní neeviduje žádné žádosti o pomoc s hospitalizací pacientů s těžkým průběhem nákazy. V předchozích týdnech nemocnice v kraji pečovaly o několik pacientů z jiných regionů, kde byla kapacita nemocnic kvůli rychlému růstu počtu nákaz vyčerpána.

"Myslím si, že už nové případné požadavky (na hospitalizaci pacientů z jiných krajů) akceptovat nebudeme, protože se nám samotným rezerva tenčí. Počet intenzivních covidových lůžek už je pouze řádově v jednotkách, takže i pro nás už to začíná být docela těžké," odpověděl dnes na dotaz ČTK Suchánek.

Policejní kontrola na hranici šumperského a svitavského okresu v pondělí 1. března dopoledne u Studené Loučky na Mohelnicku.
Za nepovolené cesty z okresu již padají pokuty. Z dálnice se hlídky stáhnou

Podle hejtmana se ale kraj nechystá vyhlásit stav hromadného postižení osob. V úterý k tomu přistoupil Pardubický kraj.

V Olomouckém kraji je podle údajů ministerstva zdravotnictví aktuálně volných 45 z 228 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. Z toho pouze osm je určeno pro pacienty s koronavirem a 37 pro ostatní pacienty.

Standardních lůžek s kyslíkem mají nemocnice v kraji volných 480 z 1392. Na covid pozitivní pacienty nyní připadá 77 volných lůžek a na ostatní 403.

Přístrojů pro umělou plicní ventilaci je nyní volných 57 ze 180. Volný je jeden ze dvou přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve.

Ošetřovatelka v Kroměřížské nemocnici Iveta Hodoušová
Sestry na covidovém oddělení: Nikdy jsme neviděly umírat tolik lidí

Olomoucký kraj momentálně neeviduje žádné žádosti o hospitalizaci pacientů s koronavirem z jiných krajů.

"V posledních týdnech jsme vypomáhali krajům, které nás oslovily," podotkl Suchánek.

Podle něj za poslední měsíc bylo takto do nemocnic v Olomouckém kraji průběžně převezeno do deseti pacientů. Šlo například o několik pacientů z Pardubického kraje, kde se nemocnice kvůli prudkému růstu hospitalizací dostaly do provozních problémů.

V Olomouckém kraji přibylo v úterý dalších 767 nákaz covidu-19, je to o 107 případů více než před týdnem. Epidemie v Olomouckém kraji začala v mezitýdenním srovnání stoupat od poloviny února, počty se až na výjimky zvyšují každý den.

Starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák
Byl jsem jednou nohou na druhém břehu, líčí zápas o život starosta Hněvotína