Návrh rozpočtu, který počítá s příjmy 5,9 miliardy a výdaji 6 miliard korun schválili na pondělním zasedání krajští zastupitelé.

Krátce před schválením rozpočtu schválili také úvěr, ze kterého bude kraj v příštím roce čerpat 400 milionů korun na financování oprav, investic a projektů.

Mrsklesy
Zlatý důl. Bohaté Mrsklesy krize netrápí. Kupují dluhopisy, staví obecní domy

Podle hejtmana Josefa Suchánka je rozpočet na rok 2021 velmi napjatý a nebylo lehké jej sestavit.

„Negativní bilance Olomouckého kraje má základ v letech 2009 až 2013, kdy kraj čerpal úvěr tři miliardy korun na opravy silnic. Na rozdíl od ostatních krajů si velkou část tohoto úvěru stále ´táhneme´s sebou dál až do dnešních dnů a museli jsme jej zahrnout jako parametr do rozpočtu na příští rok. Je škoda, že se Olomouckému kraji úvěry nedařilo lépe splácet v dobách ekonomické konjunktury posledních čtyř let,“ řekl před hlasováním Josef Suchánek.

Krajský úřad v Olomouci. Ilustrační foto
Pokuta 75milionů za zakázku pro Olomoucký kraj. IT firmy se podle ÚOHS domluvily

Úsporné kroky a šetření

Krajští zastupitelé navržený rozpočet schválili. Předpokládaný propad daňových příjmů pro letošní rok je kvůli přijatým vládním opatřením přibližně 800 milionů korun, pro příští rok hejtmanství počítá se ztrátou asi 500 milionů korun.

Zadluženost Olomouckého kraje a dopady koronaviru kraj přinutily k úsporným krokům.

Josef Suchánek, lídr Pirátů a STAN, dle dohody budoucí nový hejtman Olomouckého kraje
Nastupující hejtman Suchánek: o prioritách, záhadném "šolichu" i dotacích

Úspory se hledají především v provozních nákladech, méně závažných výdajích, ale i v investicích a plánovaných dotacích.

Například na provozních nákladech chce hejtmanství v příštím roce ušetřit zhruba 150 milionů korun. Prioritou zůstávají investice, na ně by měl být dopad co nejmenší.

„Při investování se zaměříme hlavně na projekty, které lze hradit z dotací Evropské unie,“ vysvětlil první náměstek hejtmana Ivo Slavotínek.