„Letos jsme to skutečně pojali v duchu olympiády. Děti si nejprve vylosovaly světadíl a pak si vybraly jednu z pěti zemí, kterou budou reprezentovat. Vyrobily si vlajky, připevnily olympijské kruhy. My jsme pro ně připravili několik sportovních disciplín, ve kterých budou soutěžit. Zároveň ale chci, aby měly čas i na jiné aktivity," popsal plány hlavní vedoucí tábora Bohumil Kristek.

Jen během úterního dopoledne tak bylo na místním fotbalovém hřišti pořádně živo a veselo. Děti za nádherného počasí sportovaly, hrály si s magaballem – takzvaným Fredem, chodily se koupat. Slunce i připraveného programu si prostě užívaly plnými doušky. I když, sportovní disciplíny s velkou olympiádou zase tolik společného neměly.

„Ty disciplíny jsou celkem netradiční. Přestože je léto, dnes (úterý, pozn. red.) budeme lyžovat či bobovat, válet po hřišti sněhovou kouli. Začátek soutěžení jsme ale pojali jako skutečnou olympiádu. Nechyběl zahajovací ceremoniál, olympijský oheň a ohňostroj. Na závěr pak proběhne vyhlášení vítězů," upřesnil Bohumil Kristek.

Jak dále upozornil, podle historických pramenů zavítal Dům dětí a mládeže v Hranicích na turistickou základnu Mraveniště už podvacáté.

„Je v tom i kus nostalgie. Zub času se na vybavení za ty roky už trošku podepsal, ale pořád je to obyvatelné, pořád to vyhovuje hygienickým předpisům a děti tady jezdí rády."

Tábořiště v srdci Valašska doslova vybízí k nádherným túrám po okolních kopcích.

„Počasí zatím vypadá celkem slušně a věřím, že to tak i zůstane. V pondělí jsme šli na zahajovací túru, která zahrnovala převýšení možná čtyři sta výškových metrů. Ne všem se to líbilo, ale nakonec jsme to zvládli. Vyšli jsme si také na rozhlednu a mám pocit, že v takové mlhavé dáli byly vidět i komíny hranické cementárny. Děti se tak mohly podívat až domů," dodal vedoucí.

Ve středu čekal celou výpravu výlet až na Malou Fatru na Slovensko. Na zpáteční cestu do Hranic by pak měli všichni vyrazit v neděli dopoledne.

Další zajímavosti z tábora se můžete dočíst v pátečním vydání Hranického týdne.