„V Olomouckém kraji nemáme potvrzený případ ani podezření na výskyt tohoto onemocnění,“ sdělila ve středu dopoledne mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná. „Ani jsme doposud neprověřovali možnou spojitost s jinými případy,“ dodala.

Česká republika má od úterka předběžně potvrzený první případ opičích neštovic. Národní referenční laboratoř (NRL) vyšetřovala tři vzorky od různých osob. Jeden z nich již určila jako předběžně pozitivní, a to metodou elektronové mikroskopie. Definitivní výsledky budou příští týden.

„Pro definitivní potvrzení či vyvrácení nákazy Orthopoxvirem, který způsobuje onemocnění opičími neštovicemi, je ještě nutné potvrdit metodou PCR nebo celogenomovou sekvenací,“ uvedla vedoucí NRL pro chřipku a nechřipková virová onemocnění Helena Jiřincová.

Nakažená osoba podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pobývala s přáteli začátkem května na hudebním festivalu v belgických Antverpách. Všem zjištěným rizikovým kontaktům bude nařízena karanténa v trvání 21 dnů.

Opičí neštovice se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenáší se ale i z člověka na člověka vzduchem či tělními tekutinami. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny.
V Česku se objevil první případ opičích neštovic. Pacient se nakazil v Belgii

Nestačí běžný kontakt

Podle hygieniků není žádný důvod k panice.

„K nákaze nedochází při běžném kontaktu, například někde na ulici. I když k přenosu může dojít kapénkami respirační cestou, kontakt musí být intenzivní, úzký a déle trvající. Obezřetnost je samozřejmě na místě, to určitě ano, ale není důvod k nějakému strachu,“ vysvětlovala mluvčí Markéta Koutná.

Epidemii neočekáváme

Podle hygieniků se dá předpokládat, že v dalších dnech může případů přibývat, ale nijak dramaticky. Plošné rozšíření onemocnění nepředpokládají i vzhledem k tomu, že opičí neštovice se mezi lidmi nešíří snadno – na rozdíl od koronaviru.

„Epidemii opičích neštovic neočekáváme,“ dodala Koutná.

Detailní pohled na léze pravděpodobně opičích neštovic na paži a noze čtyřleté africké holčičky. Snímek byl pořízen v lednu 1971 v Libérii. Infekci způsobil vir neštovic typu vakcinie, variola nebo právě opičí neštovice
Opičí neštovice: Jaké jsou příznaky a léčba. Proč by lidé neměli panikařit

Převládá přenos mezi muži při sexu

Případy opičích neštovic u lidí, jež se nakazili v Evropské unii, byly hlášeny z devíti států - Rakousko, Belgie, Francie, Německo, Itálie, Portugalsko, Španělsko, Švédsko a Nizozemsko. V současnosti podle SZÚ převládá počet případů diagnostikovaných mezi muži majícími sex s muži s tím, že k přenosu došlo během pohlavního styku.

Přestože většina případů z aktuálních ohnisek nákazy vykazovala mírné klinické příznaky, virus opičích neštovic může způsobit závažné onemocnění u určitých skupin populace, zejména u malých dětí, těhotných žen a osob s oslabenou imunitou.

„Pravděpodobnost výskytu případů se závažným průběhem onemocnění však zatím nelze přesně odhadnout. Celkové riziko je hodnoceno jako střední pro osoby s více sexuálními partnery a nízké pro obecnou populaci,“ uvedl SZÚ.

Léčba opičích neštovic (Monkeypox, MPX)

Léčba je převážně symptomatická a podpůrná, včetně prevence a léčby sekundárních bakteriálních infekcí. Vakcína proti pravým neštovicím může být zvážena pro blízké kontakty se zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění, nicméně u exponovaného jedince by mělo být provedeno pečlivé zhodnocení benefitu a rizika.

U skupin se zvýšeným rizikem závažného průběhu nemocnění chybí důležité informace o použití aktuálně dostupných vakcín proti neštovicím. Potenciální možností léčby těžkých případů jsou antivirotika.

Zdroj Státní zdravotní ústav