Radní před časem zveřejnili kompletní seznam ulic ve městě a jeho částech, které mají zůstat ležet i v době sněhové kalamity ladem. Nesmyslnost takového nařízení, které je přímou reakcí na nový „chodníkový zákon“, už kritizují i zastupitelé.

„Zdá se, že se doba vrací. Dříve nám soudruzi nafasovali smetáky, lopaty, odhrnovače sněhu, motyky a jiné nářadí, které byly zapotřebí k provedení úklidu. Ovšem teď? Nikdo nám nedá nic, ani tu sůl, ani ten smeták,“ vyjádřil se třeba v dopise redakci Jaroslav Zámečník z Přerova.

Zveřejnění seznamu ulic, které město Přerov v zimě nebude uklízet, rozvířilo také diskusi na webu.

„Až si někdo zlomí nohu, doporučuji uvést adresu ulice – viz článek,“ napsal jeden ze čtenářů.

Další se ke kritice přidal: „Hlavně, že před svým kutlochem mají uklizeno. Páni radní z Kocourkova, zkuste se podívat do firmy Úřad práce a nebo oslovte lidičky z jednotlivých ulic, jestli se nechtějí zapojit. Samozřejmě něco za něco,“ vyjádřil svůj názor muž, který se podepsal jako David.

Radní zdůvodnili už dříve nutnost vypracování seznamu ulic tím, že náklady na úklid všech prostranství by byly příliš vysoké. Magistrát dokonce vyčíslil, že ho přijde odklizení sněhu na 30 milionů korun, pokud v zimě prosněží sto padesát dní.

I nejmilosrdnější varianta přitom počítá s náklady ve výši 3 miliony korun. Někteří přerovští zastupitelé si přesto myslí, že se měli radní k problému postavit jinak.

„Podle našeho názoru je to odchod od odpovědnosti a mělo se to zorganizovat lépe,“ myslí si zastupitel Vladimír Puchalský (SpP). Další ze zástupců strany Společně pro Přerov Richard Šlechta (SpP) zase navrhuje, aby vlastníkům domů za úklid zaplatilo město.

„Na klubu jsme měli na toto téma bouřlivou debatu. Zvolený postup se nám zdá nevhodný a špatný, nejsme totiž schopni využít veškerých možností zákona. Můžeme přece v daleko větší míře než dosud zaměstnávat lidi z Úřadu práce. Úklid sněhu by se dal nasmlouvat i s majiteli domů za úplatu,“ tvrdí Šlechta.

Stejného názoru je i zastupitel Michal Chromec (Přerovská koalice).

„Ten zákon je nesmyslný. A jediná reakce na něj je, že se spojí vlastníci domů s městem. To by se mělo jasně domluvit s lidmi, kteří v domech bydlí, aby sníh za finanční odměnu odklidili,“ řekl Chromec, který si podle svých slov chodník u domu bude dál uklízet sám.

„Je to novinka a není to úplně dobré. Kdyby mělo město uklízet všechno, stálo by to spoustu peněz. Je potřeba najít nějaký kompromis pro občany,“ uzavřel zastupitel Petr Laga (KSČM). Ten by se nebránil otevřít otázku na jednání zastupitelstva.