„Ve dnech 22. května a 30. května bude krátkodobě přibližně na tři hodiny uzavřena křižovatka ulic Studentská, Hviezdoslavova s ulicí Nerudova. Důvodem je asfaltování vozovky," uvedl tiskový mluvčí Městského úřadu Hranice Petr Bakovský.

Nový koberec budou pracovníci stavební společnosti pokrývat ve dvou fázích. Příští úterý se položí spodní vrstva, o týden později pak vrstva horní.

Podle původního plánu měla úplná uzavírka od křižovatky s ulicí Nerudova po křižovatku s ulicí Máchova platit jen do tohoto pátku. Nakonec se ale závěrečný termín o necelý týden posouvá.

„Celkově by práce na ulici Hviezdoslavova měly být hotové 31. května. Prodloužení termínu je způsobeno kvůli vícepracím a činnosti společnosti Vodovody a Kanalizace Přerov," uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Proč došlo ke zdržení?

Podle stavbyvedoucího projektu Rostislava Grebíka vedly k prodloužení konečného termínu dva důvody. Prvním bylo odvádění srážkových vod, což stavbu částečně pozdrželo. Druhou příčinou pak byla podobná chyba, která se objevila už v případě opravy Studentské ulice – předběžný inženýrsko-geologický průzkum ukazoval jinou skladbu jednotlivých vrstev, než byla skutečnost.

Už na podzim se přitom kvůli těmto nepředpokládaným stavebně technickým problémům oprava ulice prodloužila a prodražila přibližně o tři sta tisíc korun.

Vyvložkování kanalizace

V souvislosti s opravou Studentské a Hviezdoslavovy ulice se opravovala také kanalizace. Oprava se provedla takzvaným vyvložkováním.

„Metoda vyvložkováním byla vyhodnocena jako nejlepší z možných řešení. Její hlavní výhodou je kratší lhůta výstavby, menší zatížení pro občany i větší pravděpodobnost, že se nová komunikace ve srovnání s klasickým výkopem nebude propadat," prohlásil před časem tiskový mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Také kvůli pracím na kanalizaci se přesně před rokem sešli zástupci města a VaKu Přerov s nespokojenými obyvateli Hviezdoslavovy ulice. Ti místo opravy staré kanalizace požadovali vybudování kanalizace nové. K tomu ale nakonec nedošlo.

Kauza retardér

Část veřejnosti je v souvislosti s rekonstrukcemi nespokojená také s retardérem a značením, který řidiče na jeho přítomnost upozorňuje.

„Retardéry pro řidiče slouží jako určitý výchovný prostředek. Není pravda, že podvozky se na něm zadrhávají. Navíc nevidím jediný důvod, proč by se mělo řidičům, kteří přes retardér nejezdí podle předpisů, ustupovat. O snížení jeho výšky tedy neuvažujeme. Co se týká značení před retardérem, to bylo schváleno například i odborem dopravy, " reagoval na některé poznámky Rostislav Grebík.

SOUVISEJÍCÍ: Hviezdoslavova se od pondělí uzavře. Začíná její oprava