„O víkendech stejně skoro žádné městské autobusy v Hranicích nejezdí, takže myslím, že to zas až tak moc lidí nezasáhne. I když je pravda, že tento víkend je Anenská pouť v Drahotuších a tam by se možná nějaké spoje hodily," přemýšlí Matěj Sommer z Hranic.

Omezení je součástí opatření, která s sebou nese rekonstrukce čtyřproudové silnice I/47 z Lipníka nad Bečvou na Frýdek – Místek. Oprava se týká úseku mezi Slavíčem a Bělotínem. Práce byly zahájeny 1. července a ukončeny mají být letos v listopadu. „Tato akce s sebou nese nutná dopravní omezení, proto žádáme občany o pochopení," řekl mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Uzavírka přinese dopravní komplikace

Právě město však nemá na rekonstrukci prakticky žádný vliv. Silnici totiž spravuje Ředitelství silnic a dálnic. „Nad rozhodnutím nemáme žádnou moc. Tuto silnici nespravujeme a tak jsme byli pouze obeznámeni s tím, že k opravě dojde. V našich silách je pouze snažit se do maximální možné míry zmírnit dopravní komplikace, které v důsledku podobných akcí vznikají," sdělil mluvčí. Město tak na internetových stránkách po celou dobu aktualizuje informace o průběhu prací.

Oprava silnice strhla lavinu nesouhlasných postojů řady obyvatel z Hranic i blízkého okolí. Lidé se pozastavují především nad tím, proč je vozovka rekonstruována i přesto, že na ni nejsou na první pohled patrné žádné zásadnější nedostatky. Místní se zároveň podivují, proč je opravován úsek, který byl opravován v nedávné minulosti. „Na první pohled sice silnice vypadá v pořádku, avšak podle vyjádření Ředitelství silnic je vhodné cestu opravit v době, kdy není povrch ještě tak rozbitý, protože oprava vyjde levněji a déle vydrží. Pokud by se nechaly práce na později, muselo by se již postupovat pomocí nákladnějších a náročnějších metod," objasnil Petr Bakovský.

Autor: David Král