Výstupem by následně měl být konkrétní akční plán. Ten bude definovat, na jakých záležitostech a zařízeních se v průběhu nadcházejících let bude pracovat.

Řešitelský tým zastupuje hranická místostarostka Pavla Tvrdoňová, předseda komise pro regeneraci městské památkové zóny a památky Vladimír Juračka, předseda komise pro kulturu Rostislav Plachý a člen této komise Miroslav Raindl mladší.

Také podle představitelů tohoto kolektivu by se ze všeho nejdříve měly řešit nevyhovující technické podmínky Koncertního sálu v Zámecké ulici.

„Letos je naší prioritou skutečně Koncertní sál, chceme zlepšit tamní podmínky. Sál je pěkný, náš zájem ale směřujeme na technickou infrastrukturu," řekla Pavla Tvrdoňová.

Hraničtí zastupitelé v únoru v souvislosti s jednorázovými akcemi schválili jeden milion korun na instalaci klimatizaci a osvětlení Koncertního sálu.

Akustika ve dvoraně?

Kulturní akce v Hranicích se často pořádají i ve dvoraně hranického zámku. Opravy tamní akustiky, na kterou si už stěžovali posluchači i samotní vystupující, ale zřejmě zelenou nedostanou.

Případná opatření se pohybují mezi pěti až sedmi miliony, problémem by byl i velký zásah do interiéru. A překážku představují i stanoviska památkářů. „Měli jsme tady odbornou firmu. Řešení ale vyžaduje i změnu konstrukce a na arkádách by byly zavěšeny zvukové panely. Byl by tedy poznamenaný estetický vzhled prostorů. Řešení je navíc finančně velice náročné," dodala Pavla Tvrdoňová.

Naopak kvalitní akustikou podle Vladimíra Juračky disponuje hranická synagoga.

„Synagoga je využívána jako výstavní síň, ale mohla by být využívána i pro koncerty nebo mluvené projevy. Je tam výborná akustika, ovšem využití v současné době je velice sporadické," podotkl Vladimír Juračka.