„Na příští rok počítáme s vypracováním projektové dokumentace na další etapy revitalizace, následně se požádá o dotaci. Uvidíme, jestli naše žádost bude úspěšná," řekl radniční mluvčí Petr Bakovský.

Dotázaní lidé se ale na novou podobu lokality těší už nyní.

„Teď je to tady dost rozkopané, prachu je tu opravdu hodně. Vím, že stavební firma má svůj harmonogram, ale myslím, že by mohla pracovat rychleji. Vadí mi taky, že pokáceli krásnou lípu, která se měla zachovat. Jinak je ale zeleň zapotřebí obnovit, protože stromy schnou, některé jsou přerostlé," uvedl pan Karel.

Sám se těší i na nová parkovací místa, s jejich nedostatkem má nejen na Nové ulici vlastní zkušenosti. „Parkovací plochy jsou zapotřebí. Mnohdy se těžko hledá volné místo. Aut bude i nadále přibývat," dodal.

Zvědavost ze vznikajícího nového vzhledu sídliště neskrývají ani další respondenti.

„Uvidíme, jak to bude celé vypadat. Teď je nejhorší prach, člověk často nemůže ani umýt okna. Každopádně jsme rádi, že se tady něco začalo dělat. Na chodnících byly díry, kanál byl taky ve špatném stavu," řekla jedna z obyvatelek sídliště.

Co přinese první etapa?

Regenerace veřejných ploch odstartovala v srpnu první etapou, jež by měla skončit v polovině listopadu.

„V rámci první etapy dochází u tamní školy a na severní straně sídliště k opravě cest a chodníků a k doplnění mobiliáře. Pod panelovým sídlištěm počítáme také s vybudovanou cestou pro cyklisty," konstatoval tiskový mluvčí Bakovský.

Dojde také k obnově zeleně, novému sportovnímu hřišti či k mírnému nárůstu parkovacích míst.

„Navýšení parkovacích ploch nebude výrazné, protože i po projednání s obyvateli jsme zjistili, že tlak na další parkovací místa nebyl z jejich strany nijak výrazný," poznamenal Petr Bakovský.

Celkové náklady na realizaci první etapy revitalizace jsou necelých jedenáct milionů korun. Město získalo čtyřmilionovou dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ČR.