Někteří žáci se ovšem neostýchali a i přes zákaz občas proběhli hlavním vchodem.

„Věděla jsem, že tam spadla římsa nebo okap. Jen mě štvalo, že to musím obcházet. Když jsem ze zušky odcházela a dveře byly otevřené, tak jsem tudy šla a nezajímalo mě, jestli mi někdo vynadá," přiznala se mladá zpěvačka Monika Blahová, které se mnohdy nechtělo zbytečně obcházet celou budovu. Na otázku, zda se nebála, že by jí římsa mohla spadnout na hlavu, kroutí hlavou.

„Strach jsem z toho neměla. Kdyby to bylo v takovém špatném stavu, jak tvrdili, tak by tam nechodili ani učitelé," pověděla dále.

Její mladší kolegyně z tanečního oboru také nepociťovala strach.

„Slyšela jsem, že ze školy padá omítka, a proto jsme nesměli chodit hlavním vchodem, ale nijak jsem se toho nebála. Navíc je jen dobře, že školu opravují, už bylo na čase. Vždyť už má, pokud se nepletu, devadesát let," usmála se tanečnice Alžběta Melanová.

Podle slov mluvčího města Hranice vše běží zatím bez vážných komplikací a práce probíhají na základě posudku statika.

„Do konce prázdnin by měla být hotová přední část budovy, v září by pak mělo dojít na dvorní trakt. Tam, kde byla římsa hodně poškozená a opadávala, se strhla a nyní se dělá nová. Místa, kde byly velké praskliny, budou staženy železy," popsal.

Poprvé se škola otevřela dětem v roce 1924. Její tvář se od té doby moc nezměnila. O rekonstrukci se však mluví už desítky let. Jak už dříve uvedl místostarosta Ivo Lesák, rád by viděl budovu „zušky" opravenou jak zvenku, tak zevnitř. „Zatím ale není jasné, zda na ni vedení města najde finanční prostředky," pověděl.

Mluvčí Petr Bakovský doplnil, že předběžně se zvažuje výměna oken, zateplení budovy, nová fasáda a řešení vstupu. „Rádi bychom zažádali o dotaci na zateplení budovy. Energetický audit je už hotový a momentálně se chystá projektová dokumentace," upřesnil.

Letos se změny ale učitelé ani žáci nedočkají. „Pokud nenastanou žádné komplikace, tak se dá realizace odhadnout nejdříve na druhou polovinu příštího roku. Ovšem jen za podmínek, že získáme dotaci a opravy základní umělecké školy budou zahrnuty do rozpočtu města pro příští rok," uzavřel mluvčí města Petr Bakovský.