Podle serveru iDNES.cz měly jedovaté kyanidy na základě vyjádření znalce uniknout z areálu bývalé Tesly Rožnov a podezřelá je v této souvislosti firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Její vedení ale vinu odmítá.

V minulosti se spekulovalo také o tom, že je možným viníkem společnost DEZA. Také vedení chemičky ale spojitost s havárií popřelo.

Společnost Energoaqua v Rožnově pod Radhoštěm sídlí v areálu bývalé Tesly Rožnov.
Posudek ke kauze Bečva má ukazovat na firmu z Rožnova

Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)Zdroj: DENÍK/Petra Poláková-Uvírová„Posudek je zatím nezveřejněným materiálem, který má v rukou policie. Všichni jsme už podle předběžných vyjádření znalce očekávali, že bude výsledek takový, jaký je. Není to tedy žádné překvapení,“ komentovala to místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová.

„Obsah posudku sice neznáme, ale i z toho, co už víme, je jisté, že se stane předmětem rozsáhlých debat a diskusí. Z vyjádření v posledních hodinách je zřejmé, že pokud policie obviní firmu Energoaqua a celý spis půjde k soudu, budou vyžadovány oponentní znalecké posudky,“ shrnula Seitlová.

Ryby v řece Bečvě zabil kyanid
Vyšetřovatelé mají v rukou posudek k Bečvě. Další kroky oznámí do konce května

K největší ekologické havárii posledních desetiletí došlo v září loňského roku. Otrava kyanidem zasáhla čtyřicet kilometrů dlouhý úsek od Choryně u Valašského Meziříčí až po Přerov a zcela ochromila život v toku. Rybáři odvezli do kafilérií nejméně čtyřicet tun uhynulých ryb. Viník dosud nebyl oficiálně označen.

Desítky vzorků, řada ústavů a univerzit

Znalec Jiří Klicpera si za posudkem stojí.

„Materiál má více než sto stran a hromadu příloh a podílela se na něm i řada výzkumných ústavů a univerzit. Posuzoval a zkoumal jsem na desítky odebraných vzorků. Zkoumání zahrnuje i související obory. Je to multidisciplinární práce a posuzuji celou řadu disciplín od hydrauliky až po hydrochemii,“ vysvětlil Jiří Klicpera.

Řeka Moravice. Iniciativa Je suis Bečva / Jsem Bečva
Je suis Bečva, objevuje se po celém Česku. Znalec: Nevím, kdy posudek dokončím

Jurečka: Viníka musí určit soud

Posudkem se bude zabývat i sněmovní vyšetřovací komise, která byla nedávno zřízena.

Předseda KDU-ČSL Marian JurečkaPředseda KDU-ČSL Marian JurečkaZdroj: Deník/Martin Divíšek„Zveřejnění posudku a to, že některé jeho části už jsou v mediálním prostoru, není uzavřením celého případu. Je to jen znalecký posudek, od kterého se bude dál odvíjet práce policie a definitivního viníka musí určit teprve soud,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který spolu s lidoveckými poslanci inicioval vznik sněmovní komise.

Vyšetřovací komise má podle něj za úkol i jiné věci.

„Vyhodnotit postup jednotlivých orgánů, ať už České inspekce životního prostředí, Povodí Moravy nebo složek Integrovaného záchranného systému při havárii. Má zjistit, zda došlo k nějakému pochybení nebo ne, a jak případně nastavit procesy, aby se tyto věci neopakovaly,“ řekl s tím, že se komise sejde zhruba do dvou týdnů.

Za každou stranu je podle něj nominován jeden zástupce s tím, že Jurečka má nominaci za lidovce.

Pochod za Bečvu ve Valašském Meziříčí, 20. února 2021
Bečvu nedáme! Protesty pokračují, tentokrát i s koupelí v řece

Doba šetření neúměrná

Zdlouhavé vyšetřování ekologické havárie kritizují už delší dobu starostové měst a obcí na Přerovsku. K největším úhynům ryb došlo na toku v Hustopečích nad Bečvou, ale i Hranicích nebo Lipníku.

„Znalecký posudek jsem dosud nečetl a nemám informace o důkazech, na kterých byl postaven. Orgány činné v trestním řízení to musejí nejprve prověřit a předat dál. Jsem ale rád, že po tak dlouhé době vznikla zpráva, která má nějaký závěr. Všichni víme, že ta doba šetření byla neúměrná. Orgány činné v trestním řízení měly zcela jistě konat rychleji,“ vyjádřil svůj názor starosta Hranic Jiří Kudláček.

Odstraňování následků masivního úhynu ryb v řece Bečvě v Hranicích, pondělí 21. září 2020
Zmizelé vzorky z otrávené Bečvy? Nevíme, kde skončily, stěžují si rybáři

Expertní tým, jehož vznik iniciovala na půdě Senátu senátorka Jitka Seitlová, se má zabývat analýzou postupu kompetentních orgánů při havárii.

„Oslovila jsem vodoprávní úřady, dotčené obce s rozšířenou působností, ale i další instituce, které se podílely na tomto zásahu s řadou konkrétních otázek. Z odpovědí, které zveřejním, je jasné, že měl zásah spoustu problémů - zejména se jeví jako velmi neprofesionální přístup České inspekce životního prostředí,“ uzavřela senátorka.