Asi třicet odvážlivců v kostýmech se v pondělí kolem druhé hodiny odpoledne ponořilo do vln zamrzlé řeky a zaplavalo si mezi ledovými krami. Na tradiční silvestrovskou akci zavítal tentokrát rekordní počet Přerovanů.

Na obou březích Bečvy ji v bundách a zimních čepicích sledovalo zhruba dva a půl tisíce lidí.

„Chodíme sem každý rok, do té studené vody bychom ale nikdy nevlezli, “ řekla Jindřiška Škrabalová z Přerova, která se přišla na otužilce podívat spolu se svým vnukem.

„Nejvíce nás baví jeden z potápěčů – chvíli dělal tuleně, pak se zase plazil po ledu a nebo si hrál s ledovou krou. Je to opravdu skvělé, malému se tady moc líbí,“ pochvalovala si žena.

Právě potápěči se kromě otužilců postarali o část silvestrovského programu na řece Bečvě, protože podplavávali ledové kry. „Plavalo se nám dobře, přece jen v neoprenu není až zase taková zima,“ tvrdil jeden z nich Miroslav Svačina z Přerova.

Zamrzlá řeka Bečva dělala letos pořadatelům vrásky.

„Obvykle totiž otužilci uplavou několik set metrů v řece Bečvě. Tentokrát bylo nutné vyřezat díru v ledu, aby se mohli ve vodě vykoupat,“ vysvětloval tiskový mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal, který program moderoval.

Silvestrovskou show otužilců každoročně pořádá oddíl dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov, potápečský sklub Skorpen a Sokol Přerov ve spolupráci s městem.

Do ledové vody se na Silvestra ponořili odvážlivci ze všech koutů Moravy – z Brna, Prostějova, Olomouce, Přerova či Frýdku Místku. Akce se ale tentokrát nezúčastnil nestor otužilců 94letý Ladislav Nicek.

Štafetu nejstaršího účastníka po něm tedy letos převzal zakladatel této tradice ve městě a dlouholetý pořadatel silvestrovské show Milan Svoboda z oddílu dálkového a zimního plavání TJ Spartak Přerov.

„Plavalo se dobře, protože tato akce má vždycky výbornou atmosféru a je příjemné, když se na nás přijde podívat tolik lidí,“ shrnul své dojmy Milan Svoboda, kterému bude napřesrok osmdesát.

Podle něj měla letos na Silvestra voda teplotu jeden stupeň a stejný byl i vzduch. „Ideální podmínky jsou, když je tak pět stupňů na vzduchu a voda je kolem nuly,“ přiblížil.

Silvestrovská show otužilců se v Přerově konala už po třicáté sedmé.

„Poslali jsme po vodě také kytičku Františku Venclovskému, který se této akce pravidelně zúčastňoval,“ zavzpomínal Milan Svoboda na přerovského rodáka a prvního českého přemožitele kanálu La Manche.