„Letošní sezona vypadá slibně, protože se urodilo poměrně velké množství ovoce,“ říká Petr Skopal, majitel pěstitelské pálenice v Prosenicích. Ten zahájil provoz pálenice ve čtvrtek 26. červencea přivítal hned čtyři zákazníky.

„Teď budeme nějakou dobu pálit kvasy z třešní a meruněk, později přijde řada na mirabelky, hrušky, trnky a jablka,“ upřesnil Skopal. Zahájení výroby ovocného destilátu musí však nejdříve posvětit celníci.

Ti už v přerovském regionu zkontrolovali na dvanáct pálenic a další zhruba stejný počet musí ještě projít jejich kontrolou.

„Při zahájení provozu pěstitelských pálenic celníci provádějí verifikaci celého výrobního zařízení. Jedná se o soubor úkonů, které je nutné na výrobním zařízení provést. Dohlížejí na čištění a propařování celého zařízení a plombují a zapisují stavy měřidel z důvodu nezneužití výrobního zařízení k nelegální výrobě lihu,“ vysvětlila mluvčí Celního úřadu v Olomouci Marie Bortlová.