„Skutečně během září či října půjdeme s cenou mouky o pětadvacet až třicet procent nahoru. Potravinářská pšenice dříve stávala kolem čtyř tisíc, dnes už ji pod pět tisíc nikdo nechce prodat,“ informoval ředitel společnosti Mlýn v Kojetíně Jan Kantorek.

Cena mouky se tak promítne do cen za pekařské výrobky. To potvrdil i ředitel přerovské pekárny Racek. „Zatím jsme nezdražovali, ale až budeme definitivně znát ceny mouky, zdražovat budeme. Signály jsou totiž takové, že cena mouky výrazně vzroste. Toto neúnosné zdražení se bude muset projevit i v cenách našich pekařských výrobků,“ sdělil ředitel pekárny Racek Václav Vrána. Podle něho zdražení mouky se může promítnout v navýšení pekařských výrobků o patnáct až dvacet procent.

Ke zdražování je nucena přistoupit také další přerovská pekárna s názvem Tiefenbach. „K nárůstu cen přistoupíme až poté, co budeme znát ceny mouky. V současné době máme ještě zásoby z loňské sklizně, které vyčerpáme zhruba za čtrnáct dní. Předpokládám, že zdražit budeme muset zhruba o deset procent,“ uvedl majitel přerovské pekárny s dlouhodobou tradicí Vladimír Tiefenbach.

Nepopulární krok, jakým je každé zdražování, zákazníci nesou s nelibostí. „Je to hrozné. Pořád se něco zdražuje. Nejhorší ale je, když jde o potraviny. Člověk se přece musí nějak živit,“ reagovala na plánované zdražování pečiva v ulicích Přerova Jana Hošková.