„Zahájili jsme nové čtvrtstoletí, a co mě těší nejvíce, je, že jsme tehdy byli jako první. Dnes je pivních slavností všude v okolí hodně, a i kultura piva je úplně jiná. My jsme tehdy tahali do velké chladničky přes celou dědinu hliníkové sudy, a pak zase zpátky, a balili je do dek. Dnes je to o ale něčem jiném,“ vzpomněl starosta obce Eduard Kavala.

Na Pivních slavnostech v Bělotíně mohli lidé ochutnat především pivo z domácích pivovarů - z Přerova, Litovle či Hanušovic, ale nechyběly ani jiné značky. „Máme tu na zkoušku i Ježka z Jihlavy a nebo minipivovar Paličák z Palačova,“ doplnil.

Tradiční akce má každý rok nabitý program, ve kterém se střídají sportovní utkání s vystoupením dětí. „Ve středu jsme začali letním koncertem, na němž se představily děti ze škol, ve čtvrtek se konala vernisáž výstavy výtvarných prací našich nejmenších. Odpoledne patřilo volejbalu a večer setkání s myslivci,“ přiblížil starosta.

Ilustrační foto
Auto u Bělotína vrazilo do vodárenského domku, tři zranění

V pátek si děti užily sportovní den a turnaje ve vybíjené škol, odpoledne si to pak rozdali na hřišti ve fotbale zástupci firem. Sobotní odpoledne strávili místní na přehlídce dětských vystoupení, mohli si poslechnout dechovku, a nebo fandit svému týmu na Fotbalovému turnaji starších pánů.

„Je to horší a horší a už nám ty nohy nestačí. Ale je to bezva zábava. Dnes hrajeme s Bělotínem, kde jsou kluci o něco mladší a rychlejší a hrají s větší bojovností, takže zaslouženě vyhrávají. Máme ambice na první místo, ale postupně se nám to rozplývá, protože prohráváme dva nula. Věřím ale, že to obrátíme,“ doufal až do poslední minuty Zdeněk Kuchař z týmu Starých pánů z Hustopeč.

Nakonec se více dařilo domácím. „Bylo nás hodně, a i když už jsou zranění, stejně asi vyhrajeme. Můžeme být maximálně druzí, protože jsme se probojovali do finále,“ pochvaloval si trenér domácího manšaftu Dušan Šaleňák.

Značkování kol tzv. syntetickou DNA
V Hranicích stále označují kola proti krádeži. Zájemců přibývá

Pivní slavnosti v Bělotíně, to je ale především příjemné sousedské setkání, které si užívají místní i přespolní. „Jsme tu každý rok, protože tady býváme, a máme to pod okny. Vždycky je to něco nového a jiného. Dnes jsme se byli podívat na vystoupení naší pravnučky,“ řekla Marie Táborská z Bělotína.
Skvělou atmosféru si pochvalovala i další z místních. „Pohoda, pivečko, tak jak to má být. Potkáme se tu se sousedy i s kamarády. Program jsme viděli v pátek a sobotu, v neděli už se jen dospává,“ uzavřela.