VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii

Přerov -(HLASUJTE V ANKETĚ) Přerovský pivovar Zubr stále vaří pivo tak, jak jej to naučili pivovarští předkové, a stává se tak trochu raritou.

26.3.2008
SDÍLEJ:

Ředitel pivovaru Zubr Pavel Svoboda tvrdí, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo.Foto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Na českém trhu už má totiž většina pivovarů zahraniční kapitál i vedení, které tlačí na to, aby se pivo vyrábělo co nejrychleji a nejlevněji.

Výsledkem je stále širší nabídka takzvaných europiv, která jsou českému pivu chuťově i kvalitativně na hony vzdálená.

„My zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii a pivo vaříme jen z těch nejkvalitnějších surovin - českého chmele a sladu z moravských ječmenů. Jsem přesvědčen, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo,“ říká ředitel ryze českého Zubru Pavel Svoboda.

Ten v přerovském pivovaru původně začínal jako šéf lahvovny, už v sedmadvaceti letech se stal sládkem a o rok později ředitelem.

Letos je to deset let, co tvoří úspěšný tandem se sládkovou pivovaru Natašou Rouskovou.

ROZHOVOR S PAVLEM SVOBODOU

Sládek je bezesporu ten, kdo se na chuti piva podepisuje nejvíce. U vás tuto práci zastává žena. Jak vnímáte neobvyklou pozici ženy – sládkové?

Obsazení pozice sládkové vnímámpřirozeně a po letech vím, že to bylo správné rozhodnutí. Dnes mohu zodpovědně říci, že vaří nejlepší pivo v republice, a to jen tak někdo nedokáže.

Zvláště pak při využití klasické technologie výroby piva, která je na lidskou práci velmi náročná. Ze zkušeností mohu potvrdit, že mám s výkony žen na různých pozicích ty nejlepší zkušenosti.

Kromě odbornosti, smyslu pro systém a vyrovnaného výkonu vykazují spoustu jiných schopností, jako jsou třeba degustační.

Zubr se stal nejlepším pivem v republice a patří mu titul Pivo roku. Jaký význam má pro vás toto ocenění?

Naše pivo stabilně obsazuje čelní místa v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Jistě víte, že podobných soutěží je dnes velmi mnoho, proto jdeme jen do těch vysoce prestižních jako je Zlatý pohár PIVEX a České pivo.

Obě představují garanci maximální objektivity a vysoké profesionality. Pokud v nich pivo obstojí, je to jednoznačné ohodnocení dobré práce.

Nám se letos podařilo téměř neskutečné. Získali jsem tři medaile, z toho dvě zlaté pro Zubr Premiuma Zubr Gold a jeden bronz pro naši desítku. A k tomu titul Pivo roku.

U odborníků Zubr Gold i ležák Zubr Premium jednoznačně zvítězil. Obě jsou to vícestupňová piva, jak je tomu u konzumentů?

Obecně dochází k příklonu konzumentů ke kvalitě. A ta je spojena s vyšší stupňovitostí. Je celkem logické, že když zvyšujeme stupňovitost přes desítku až ke dvanáctce, tak se upravuje směrem nahoru i spotřeba surovin nebo doba ležení.

Takový výrobek je kvalitnější po všech stránkách. Kraj Hané býval tradičně desítkový, desítka se tu vždycky pila nejvíce. V posledních letech se však ukazuje, že zákazníkům už není jedno, co pijí. Mnozí raději vypijí méně, ale jen to nejlepší.

Zubr je silnou regionální značkou a na tom si zakládá. Nejvíce piva tedy rozveze takříkajíc kolem komína. Co o tom rozhoduje?

Určitě lokální patriotismus a příklon k regionálním značkám, který v poslední době posiluje. Regionální značky mají své konzumenty, kteří na nich takzvaně vyrůstali.

Na to své nedají fajnšmekři dopustit a současně jsou velmi citliví na jeho kvalitu nebo její změnu. I nadále se chceme prosazovat v domácím regionu a posilovat zde pozici značky.

Dominantní postavení máme nejen na Přerovsku, ale také v oblasti Bystřice pod Hostýnem, na Kroměřížsku nebo Prostějovsku. Doma jsme prostě na střední Moravě.

V Zubru vaříte také nealkoholické pivo a jeho prodej několikanásobně roste. Je možné, že jednou nahradí pivo klasické?

To si nemyslím. Nealkoholické pivo dříve nemělo velkou popularitu, tradice piva je spojená s konzumací toho alkoholického.

To, že nealkoholické pivo získává na oblibě, vidím jako pozitivní trend. Jeho popularita stoupá poměrně rychle a pro pivovary se tak toto pivo stává zajímavým artiklem.

Je to výsledek měnícího se životního stylu a s ním se mění i návyky konzumentů.

Jak se takové dobré free pivo dělá? A můžeme usednout za volant bezprostředně po vypití půllitru?

Práce je to složitá, protože jde o speciální výrobek. My ale i při výrobě nealkoholického piva používáme klasiku.

Rozdíl je pouze v tom, že nealkoholické pivo kvasí výrazně kratší dobu, aby se v něm nevytvořil obsah alkoholu. Ale i toto pivo například zraje v ležáckém sklepě.

Řídit můžete i po několika půllitrech, aniž byste se dostali do rozporu se zákonem. Obsah alkoholu je v něm skutečně tak minimální, že v organismu metabolizuje bezprostředně po napití.

Autor: Dagmar Rozkošná

Nahravá se anketa
26.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků 18 000 Kč Lakýrníci a natěrači kovů, kovových výrobků Lakýrník. Požadované vzdělání: nižší střední. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, vyučení v oboru, praxe v oboru, zodpovědný přístup k práci, ochota pracovat, , Nabízíme:, zázemí stabilní firmy, osobní rozvoj a vzdělání, zaměstnanecké benefity (životní pojištění, stravování v areálu firmy za 20,- Kč, 13. a 14. platy, firemní společenské akce...), , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: olga.holzmannova@progress-ok.cz , - telefonicky na čísle 581 292 530 - paní Olga Holzmannová. Pracoviště: Progress ok a.s.-, 9. května, č.p. 2452, 750 02 Přerov 2. Informace: Olga Holzmannová, +420 581 292 530. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 10 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Pomocní dělníci ve výrobě (OZP). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 10000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb. Nástup možný IHNED. Pracovní doba 4 hodiny denně., , Náplň práce:, příprava kabelových svazků, , Požadujeme:, manuální zručnost - nutná; elektrotechnické vzdělání nebo zkušenosti - vítány, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: info@ozssro.cz;, - telefonicky (08,00 - 17,00 hod.) na čísle 704 269 800 - Jakub Koníček. Pracoviště: Ozs sociální podnik s.r.o. - pracoviště hranice, Nádražní, č.p. 551, 753 01 Hranice 1. Informace: Jakub Koníček, +420 704 269 800. Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 18 080 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti pobytové péče Pracovník/ce v sociálních službách - přímá obslužná péče. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18080 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadavky:, trestní rejstřík bez záznamu; znalost práce na PC; organizační a komunikační schopnosti, smysl pro týmovou práci, sociální cítění, časová flexibilita, samostatnost, spolehlivost a pečlivost, , Nabízíme:, 30 dní dovolené, po zapracování navýšení platu dle pracovního výkonu, odměny dle pracovního výkonu, podnikové stravování, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: centrum@dominikakokory.cz. Pracoviště: Centrum dominika kokory, příspěvková organizace, 751 05 Kokory. Informace: Michaela Trubačová, +420 581 292 615. Výroba - Výroba Nástrojař 17 000 Kč Nástrojaři Nástrojář/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, Vyučení v oboru nástrojář, případně v jiném příbuzném oboru, možnost nahradit roční praxi v oboru; Praxe v oboru (opravy a údržba střižních a lisovacích nástrojů) výhodou; Znalost čtení technických výkresů; Manuální zručnost, zodpovědnost, přesnost a spolehlivost; Schopnost týmové práce., , Nabízíme:, Příspěvek na stravování aj., , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Moniky Kaňkové:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: monika.kankova@metalplast.cz;, - telefonicky (08,00 - 14,00hod.) na čísle 581 726 212;, - osobně (v pracovní dny 08,00 - 14,00hod.) na adrese: MetalPlast Lipník n. B. a.s., Seminárka č.p. 109/1, 751 31 Lipník nad Bečvou, Pozn.: při osobním kontaktu vždy uchazeč předloží výtisk životopisu (CV). Pracoviště: Metalplast lipník n. b. a.s., Seminárka, č.p. 109, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Monika Kaňková, +420 581 726 212.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář Želatovic Tomáš Čech (vlevo)
3

Sci-fi zápas gólmana Želatovic! Dal gól, vychytal penalty a zlomil si kost

Do Hranic se vrací legoprojekt. Děti vytvoří společné dílo o celkové rozloze 11 metrů čtverečních
3

Legoprojekt se po dvou letech vrací do Hranic

Další drama na přejezdu a návštěva ze Slovenska na odstřel: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 12. a 13. listopadu 2018.

Rozsvěcení vánočního stromu v Hranicích má termín. Zazpívá Láďa Křížek

Na slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na hranickém náměstí se mohou všichni těšit již v pátek 30. listopadu od sedmnácti hodin. Jako hudební host vystoupí zpěvák Láďa Křížek. Vánoční program na náměstí bude tradičně pokračovat také v prosinci.

Špatný závěr podzimu. Hranice nestačily na lídra divize

Fotbalisté SK Hranice korunovali nevydařený závěr podzimu domácí prohrou 1:3 s opavskou rezervou. Ta naopak i díky cennému venkovnímu vítězství přezimuje na čele divize E.

Gólman Želatovic sám vyrovnal! Všechovice pak vychytal v penaltách

FOTOGALERIE / Nevídaný závěr podzimu si pro své fanoušky přichystali fotbalisté Želatovic. Nejen, že díky výhře 2:1 na penalty nad Všechovicemi triumfovali v krajském přeboru posedmé v řadě.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT