VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii

Přerov -(HLASUJTE V ANKETĚ) Přerovský pivovar Zubr stále vaří pivo tak, jak jej to naučili pivovarští předkové, a stává se tak trochu raritou.

26.3.2008
SDÍLEJ:

Ředitel pivovaru Zubr Pavel Svoboda tvrdí, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo.Foto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Na českém trhu už má totiž většina pivovarů zahraniční kapitál i vedení, které tlačí na to, aby se pivo vyrábělo co nejrychleji a nejlevněji.

Výsledkem je stále širší nabídka takzvaných europiv, která jsou českému pivu chuťově i kvalitativně na hony vzdálená.

„My zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii a pivo vaříme jen z těch nejkvalitnějších surovin - českého chmele a sladu z moravských ječmenů. Jsem přesvědčen, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo,“ říká ředitel ryze českého Zubru Pavel Svoboda.

Ten v přerovském pivovaru původně začínal jako šéf lahvovny, už v sedmadvaceti letech se stal sládkem a o rok později ředitelem.

Letos je to deset let, co tvoří úspěšný tandem se sládkovou pivovaru Natašou Rouskovou.

ROZHOVOR S PAVLEM SVOBODOU

Sládek je bezesporu ten, kdo se na chuti piva podepisuje nejvíce. U vás tuto práci zastává žena. Jak vnímáte neobvyklou pozici ženy – sládkové?

Obsazení pozice sládkové vnímámpřirozeně a po letech vím, že to bylo správné rozhodnutí. Dnes mohu zodpovědně říci, že vaří nejlepší pivo v republice, a to jen tak někdo nedokáže.

Zvláště pak při využití klasické technologie výroby piva, která je na lidskou práci velmi náročná. Ze zkušeností mohu potvrdit, že mám s výkony žen na různých pozicích ty nejlepší zkušenosti.

Kromě odbornosti, smyslu pro systém a vyrovnaného výkonu vykazují spoustu jiných schopností, jako jsou třeba degustační.

Zubr se stal nejlepším pivem v republice a patří mu titul Pivo roku. Jaký význam má pro vás toto ocenění?

Naše pivo stabilně obsazuje čelní místa v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Jistě víte, že podobných soutěží je dnes velmi mnoho, proto jdeme jen do těch vysoce prestižních jako je Zlatý pohár PIVEX a České pivo.

Obě představují garanci maximální objektivity a vysoké profesionality. Pokud v nich pivo obstojí, je to jednoznačné ohodnocení dobré práce.

Nám se letos podařilo téměř neskutečné. Získali jsem tři medaile, z toho dvě zlaté pro Zubr Premiuma Zubr Gold a jeden bronz pro naši desítku. A k tomu titul Pivo roku.

U odborníků Zubr Gold i ležák Zubr Premium jednoznačně zvítězil. Obě jsou to vícestupňová piva, jak je tomu u konzumentů?

Obecně dochází k příklonu konzumentů ke kvalitě. A ta je spojena s vyšší stupňovitostí. Je celkem logické, že když zvyšujeme stupňovitost přes desítku až ke dvanáctce, tak se upravuje směrem nahoru i spotřeba surovin nebo doba ležení.

Takový výrobek je kvalitnější po všech stránkách. Kraj Hané býval tradičně desítkový, desítka se tu vždycky pila nejvíce. V posledních letech se však ukazuje, že zákazníkům už není jedno, co pijí. Mnozí raději vypijí méně, ale jen to nejlepší.

Zubr je silnou regionální značkou a na tom si zakládá. Nejvíce piva tedy rozveze takříkajíc kolem komína. Co o tom rozhoduje?

Určitě lokální patriotismus a příklon k regionálním značkám, který v poslední době posiluje. Regionální značky mají své konzumenty, kteří na nich takzvaně vyrůstali.

Na to své nedají fajnšmekři dopustit a současně jsou velmi citliví na jeho kvalitu nebo její změnu. I nadále se chceme prosazovat v domácím regionu a posilovat zde pozici značky.

Dominantní postavení máme nejen na Přerovsku, ale také v oblasti Bystřice pod Hostýnem, na Kroměřížsku nebo Prostějovsku. Doma jsme prostě na střední Moravě.

V Zubru vaříte také nealkoholické pivo a jeho prodej několikanásobně roste. Je možné, že jednou nahradí pivo klasické?

To si nemyslím. Nealkoholické pivo dříve nemělo velkou popularitu, tradice piva je spojená s konzumací toho alkoholického.

To, že nealkoholické pivo získává na oblibě, vidím jako pozitivní trend. Jeho popularita stoupá poměrně rychle a pro pivovary se tak toto pivo stává zajímavým artiklem.

Je to výsledek měnícího se životního stylu a s ním se mění i návyky konzumentů.

Jak se takové dobré free pivo dělá? A můžeme usednout za volant bezprostředně po vypití půllitru?

Práce je to složitá, protože jde o speciální výrobek. My ale i při výrobě nealkoholického piva používáme klasiku.

Rozdíl je pouze v tom, že nealkoholické pivo kvasí výrazně kratší dobu, aby se v něm nevytvořil obsah alkoholu. Ale i toto pivo například zraje v ležáckém sklepě.

Řídit můžete i po několika půllitrech, aniž byste se dostali do rozporu se zákonem. Obsah alkoholu je v něm skutečně tak minimální, že v organismu metabolizuje bezprostředně po napití.

Autor: Dagmar Rozkošná

Nahravá se anketa
26.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 10 000 Kč

Mechanici a opraváři osobních automobilů Automechanik. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 10000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, spolehlivost, pracovní disciplína. Vyučení v oboru není podmínkou, zkušenosti s autodiagnostikou vítány, , Pracovní náplň:, oprava podvozků, brzd, pohonných agregátů, údržby, kompletace vozu po nehodě., , Nabízíme:, možnost výkonu práce i na DPČ, servis vlastního vozu za režijní náklady, možnost pružné pracovní doby, možnost navýšení pracovního úvazku, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: tdg@volny.cz;, - telefonicky (08,00 - 15,00hod.) na čísle 603 295 985 - pan Vlastimil Tůma. Pracoviště: Autocentr servis tdg, s.r.o., 753 01 Hranice 1. Informace: Vlastimil Tůma, +420 603 295 985.

Výroba - Třídiči odpadů Pomocný pracovník recyklace elektro 9 150 Kč

Třídiči odpadů Pomocný pracovník recyklace elektro odpadu (OZP). Požadované vzdělání: neúplné základní. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 9150 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb. - Jedná se o vyhrazená CHPM pro osoby se zdravotním postižením. , Pracovní úvazek je zkrácený 30 hodin týdně, směny po-pá 7.00 - 13.30 hod. , , Požadujeme:, manuální zručnost, trestní rejstřík bez záznamu, zájem o práci a ochotu se dále vzdělávat. , , Nabízíme:, Nástup možný dle dohody se zaměstnavatelem. Možnost zaškolení v rámci pracovní rehabilitace. , , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním strukturovaného životopisu na e-mail: recyklaceelektro@seznam.cz, - telefonicky (08.00-11.00 hod.) na čísle 737 522 168 - paní Martina Nejedlá.. Pracoviště: Rosomák a syn, s.r.o. - pracoviště přerov, Husova, č.p. 667, 750 02 Přerov 2. Informace: Martina Nejedlá, +420 737 522 168.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 17 000 Kč

Účetní všeobecní Účetní/administrativní pracovník(ce). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Lipová č.p. 25, Majetín., Požadujeme:, - minimálně SŠ vzdělání ekonomického směru, - orientaci v oblasti pracovně-právních vztahů, orientaci v účetních agendách, - počítačovou gramotnost, znalost MS Word, MS Excel, další aplikace výhodou, - ochotu učit se nové věci, - časovou flexibilitu, samostatnost a zodpovědnost, loajalitu, diskrétnost, organizační schopnosti, - praxe v oboru nebo oborech příbuzných vítána, - řidičský průkaz sk. B výhodou, - jazyková gramotnost AJ, NJ výhodou, Náplň práce:, - účetnictví, rozpočet a administrativní agenda obce, personalistika, mzdová agenda, pokladna, Czech Point, evidence majetku, Nabízíme:, - pracovní smlouvu na plný úvazek, - platové zařazení dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb., Platové podmínky: 17.000 - 24.000 Kč, dle vzdělání a praxe., Svůj životopis spolu s motivačním dopisem a kopií dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání pošlete nebo doručte POUZE do 20. července 2018 na adresu: Obec Majetín, Lipová 25, 751 03 Majetín. Před uzavřením pracovního vztahu bude vyžadován výpis z evidence Rejstříku trestů., Pro další informace můžete kontaktovat starostku obce na adrese starosta@majetín.cz, tel. 606 853 435.. Pracoviště: Obec majetín, Lipová, č.p. 25, 751 03 Brodek u Přerova. Informace: Miroslava Zavadilová, +420 606 853 435.

Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč

Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Obsluha CNC laseru - obsluha CNC ohraňovacího lisu - brusič. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadavky:, praxe výhodou, , Nabízíme:, příspěvek na dopravu; prémie, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: zabransky@kigmax.cz;, - telefonicky (08,00 - 17,00 hod.) na čísle 733569 682 - pan Zdeněk Zábranský. Pracoviště: Kigmax hranice s.r.o., 753 64 Bělotín. Informace: Zdeněk Zábranský, +420 733 569 682.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19. července 2018

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Ilustrační foto

Vandal zapálil hřiště, škoda je 20 tisíc

Pivo a běh spojí hranická Pivní míle

Čtyři kola, čtyři piva, jedna party. To je podstata unikátního sportu z amerických univerzit 90. let. V sobotu 4. srpna jej přinese na Moravu druhý ročník Pivní míle Hranice.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Raper Basta pokračuje v přípravě debutového alba. Čekání prokládá letními singly

Před pár měsíci jsme vám přinesli rozhovor s mladým hranickým raperem Bastou, který na letošní rok připravuje své první sólové album. Ještě před jeho vydáním o sobě ale chce dát co nejvíce vědět prostřednictvím jednotlivých singlů, které již produkuje pod hlavičkou pražského labelu Unbeatable, jehož se stal v březnu oficiálně členem.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT