Na českém trhu už má totiž většina pivovarů zahraniční kapitál i vedení, které tlačí na to, aby se pivo vyrábělo co nejrychleji a nejlevněji.

Výsledkem je stále širší nabídka takzvaných europiv, která jsou českému pivu chuťově i kvalitativně na hony vzdálená.

„My zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii a pivo vaříme jen z těch nejkvalitnějších surovin - českého chmele a sladu z moravských ječmenů. Jsem přesvědčen, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo,“ říká ředitel ryze českého Zubru Pavel Svoboda.

Ten v přerovském pivovaru původně začínal jako šéf lahvovny, už v sedmadvaceti letech se stal sládkem a o rok později ředitelem.

Letos je to deset let, co tvoří úspěšný tandem se sládkovou pivovaru Natašou Rouskovou.

ROZHOVOR S PAVLEM SVOBODOU

Sládek je bezesporu ten, kdo se na chuti piva podepisuje nejvíce. U vás tuto práci zastává žena. Jak vnímáte neobvyklou pozici ženy – sládkové?

Obsazení pozice sládkové vnímámpřirozeně a po letech vím, že to bylo správné rozhodnutí. Dnes mohu zodpovědně říci, že vaří nejlepší pivo v republice, a to jen tak někdo nedokáže.

Zvláště pak při využití klasické technologie výroby piva, která je na lidskou práci velmi náročná. Ze zkušeností mohu potvrdit, že mám s výkony žen na různých pozicích ty nejlepší zkušenosti.

Kromě odbornosti, smyslu pro systém a vyrovnaného výkonu vykazují spoustu jiných schopností, jako jsou třeba degustační.

Zubr se stal nejlepším pivem v republice a patří mu titul Pivo roku. Jaký význam má pro vás toto ocenění?

Naše pivo stabilně obsazuje čelní místa v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Jistě víte, že podobných soutěží je dnes velmi mnoho, proto jdeme jen do těch vysoce prestižních jako je Zlatý pohár PIVEX a České pivo.

Obě představují garanci maximální objektivity a vysoké profesionality. Pokud v nich pivo obstojí, je to jednoznačné ohodnocení dobré práce.

Nám se letos podařilo téměř neskutečné. Získali jsem tři medaile, z toho dvě zlaté pro Zubr Premiuma Zubr Gold a jeden bronz pro naši desítku. A k tomu titul Pivo roku.

U odborníků Zubr Gold i ležák Zubr Premium jednoznačně zvítězil. Obě jsou to vícestupňová piva, jak je tomu u konzumentů?

Obecně dochází k příklonu konzumentů ke kvalitě. A ta je spojena s vyšší stupňovitostí. Je celkem logické, že když zvyšujeme stupňovitost přes desítku až ke dvanáctce, tak se upravuje směrem nahoru i spotřeba surovin nebo doba ležení.

Takový výrobek je kvalitnější po všech stránkách. Kraj Hané býval tradičně desítkový, desítka se tu vždycky pila nejvíce. V posledních letech se však ukazuje, že zákazníkům už není jedno, co pijí. Mnozí raději vypijí méně, ale jen to nejlepší.

Zubr je silnou regionální značkou a na tom si zakládá. Nejvíce piva tedy rozveze takříkajíc kolem komína. Co o tom rozhoduje?

Určitě lokální patriotismus a příklon k regionálním značkám, který v poslední době posiluje. Regionální značky mají své konzumenty, kteří na nich takzvaně vyrůstali.

Na to své nedají fajnšmekři dopustit a současně jsou velmi citliví na jeho kvalitu nebo její změnu. I nadále se chceme prosazovat v domácím regionu a posilovat zde pozici značky.

Dominantní postavení máme nejen na Přerovsku, ale také v oblasti Bystřice pod Hostýnem, na Kroměřížsku nebo Prostějovsku. Doma jsme prostě na střední Moravě.

V Zubru vaříte také nealkoholické pivo a jeho prodej několikanásobně roste. Je možné, že jednou nahradí pivo klasické?

To si nemyslím. Nealkoholické pivo dříve nemělo velkou popularitu, tradice piva je spojená s konzumací toho alkoholického.

To, že nealkoholické pivo získává na oblibě, vidím jako pozitivní trend. Jeho popularita stoupá poměrně rychle a pro pivovary se tak toto pivo stává zajímavým artiklem.

Je to výsledek měnícího se životního stylu a s ním se mění i návyky konzumentů.

Jak se takové dobré free pivo dělá? A můžeme usednout za volant bezprostředně po vypití půllitru?

Práce je to složitá, protože jde o speciální výrobek. My ale i při výrobě nealkoholického piva používáme klasiku.

Rozdíl je pouze v tom, že nealkoholické pivo kvasí výrazně kratší dobu, aby se v něm nevytvořil obsah alkoholu. Ale i toto pivo například zraje v ležáckém sklepě.

Řídit můžete i po několika půllitrech, aniž byste se dostali do rozporu se zákonem. Obsah alkoholu je v něm skutečně tak minimální, že v organismu metabolizuje bezprostředně po napití.