VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii

Přerov -(HLASUJTE V ANKETĚ) Přerovský pivovar Zubr stále vaří pivo tak, jak jej to naučili pivovarští předkové, a stává se tak trochu raritou.

26.3.2008
SDÍLEJ:

Ředitel pivovaru Zubr Pavel Svoboda tvrdí, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo.Foto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Na českém trhu už má totiž většina pivovarů zahraniční kapitál i vedení, které tlačí na to, aby se pivo vyrábělo co nejrychleji a nejlevněji.

Výsledkem je stále širší nabídka takzvaných europiv, která jsou českému pivu chuťově i kvalitativně na hony vzdálená.

„My zůstáváme věrni tradiční výrobní technologii a pivo vaříme jen z těch nejkvalitnějších surovin - českého chmele a sladu z moravských ječmenů. Jsem přesvědčen, že český konzument si zaslouží kvalitní české pivo,“ říká ředitel ryze českého Zubru Pavel Svoboda.

Ten v přerovském pivovaru původně začínal jako šéf lahvovny, už v sedmadvaceti letech se stal sládkem a o rok později ředitelem.

Letos je to deset let, co tvoří úspěšný tandem se sládkovou pivovaru Natašou Rouskovou.

ROZHOVOR S PAVLEM SVOBODOU

Sládek je bezesporu ten, kdo se na chuti piva podepisuje nejvíce. U vás tuto práci zastává žena. Jak vnímáte neobvyklou pozici ženy – sládkové?

Obsazení pozice sládkové vnímámpřirozeně a po letech vím, že to bylo správné rozhodnutí. Dnes mohu zodpovědně říci, že vaří nejlepší pivo v republice, a to jen tak někdo nedokáže.

Zvláště pak při využití klasické technologie výroby piva, která je na lidskou práci velmi náročná. Ze zkušeností mohu potvrdit, že mám s výkony žen na různých pozicích ty nejlepší zkušenosti.

Kromě odbornosti, smyslu pro systém a vyrovnaného výkonu vykazují spoustu jiných schopností, jako jsou třeba degustační.

Zubr se stal nejlepším pivem v republice a patří mu titul Pivo roku. Jaký význam má pro vás toto ocenění?

Naše pivo stabilně obsazuje čelní místa v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Jistě víte, že podobných soutěží je dnes velmi mnoho, proto jdeme jen do těch vysoce prestižních jako je Zlatý pohár PIVEX a České pivo.

Obě představují garanci maximální objektivity a vysoké profesionality. Pokud v nich pivo obstojí, je to jednoznačné ohodnocení dobré práce.

Nám se letos podařilo téměř neskutečné. Získali jsem tři medaile, z toho dvě zlaté pro Zubr Premiuma Zubr Gold a jeden bronz pro naši desítku. A k tomu titul Pivo roku.

U odborníků Zubr Gold i ležák Zubr Premium jednoznačně zvítězil. Obě jsou to vícestupňová piva, jak je tomu u konzumentů?

Obecně dochází k příklonu konzumentů ke kvalitě. A ta je spojena s vyšší stupňovitostí. Je celkem logické, že když zvyšujeme stupňovitost přes desítku až ke dvanáctce, tak se upravuje směrem nahoru i spotřeba surovin nebo doba ležení.

Takový výrobek je kvalitnější po všech stránkách. Kraj Hané býval tradičně desítkový, desítka se tu vždycky pila nejvíce. V posledních letech se však ukazuje, že zákazníkům už není jedno, co pijí. Mnozí raději vypijí méně, ale jen to nejlepší.

Zubr je silnou regionální značkou a na tom si zakládá. Nejvíce piva tedy rozveze takříkajíc kolem komína. Co o tom rozhoduje?

Určitě lokální patriotismus a příklon k regionálním značkám, který v poslední době posiluje. Regionální značky mají své konzumenty, kteří na nich takzvaně vyrůstali.

Na to své nedají fajnšmekři dopustit a současně jsou velmi citliví na jeho kvalitu nebo její změnu. I nadále se chceme prosazovat v domácím regionu a posilovat zde pozici značky.

Dominantní postavení máme nejen na Přerovsku, ale také v oblasti Bystřice pod Hostýnem, na Kroměřížsku nebo Prostějovsku. Doma jsme prostě na střední Moravě.

V Zubru vaříte také nealkoholické pivo a jeho prodej několikanásobně roste. Je možné, že jednou nahradí pivo klasické?

To si nemyslím. Nealkoholické pivo dříve nemělo velkou popularitu, tradice piva je spojená s konzumací toho alkoholického.

To, že nealkoholické pivo získává na oblibě, vidím jako pozitivní trend. Jeho popularita stoupá poměrně rychle a pro pivovary se tak toto pivo stává zajímavým artiklem.

Je to výsledek měnícího se životního stylu a s ním se mění i návyky konzumentů.

Jak se takové dobré free pivo dělá? A můžeme usednout za volant bezprostředně po vypití půllitru?

Práce je to složitá, protože jde o speciální výrobek. My ale i při výrobě nealkoholického piva používáme klasiku.

Rozdíl je pouze v tom, že nealkoholické pivo kvasí výrazně kratší dobu, aby se v něm nevytvořil obsah alkoholu. Ale i toto pivo například zraje v ležáckém sklepě.

Řídit můžete i po několika půllitrech, aniž byste se dostali do rozporu se zákonem. Obsah alkoholu je v něm skutečně tak minimální, že v organismu metabolizuje bezprostředně po napití.

Autor: Dagmar Rozkošná

Nahravá se anketa
26.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Potravinářství - Potravinářství Pekař 25 000 Kč Pekaři Pizzař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadavky:, Praxe s přípravou pizzy vítána (není podmínkou); samostatnost, spolehlivost, schopnost učit se novým věcem, schopnost práce v kolektivu., , Nabízíme:, zaučení; firemní stravování, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 736 472 231 - Ing. Tomáš Havelka. Pracoviště: Tigon holding s.r.o. - restaurace floria, Trávník, č.p. 322, 750 02 Přerov 2. Informace: Tomáš Havelka, +420 736 472 231. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 6 000 Kč Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech Úklidové práce (OZP). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb., , Náplň práce:, úklid administrativní budovy, , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 777 813 500 nebo 776 703 500 - pan Jiří Plicka. Pracoviště: Jiří pliska - pracoviště přerov, Husova, č.p. 2846, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pliska, +420 777 813 500. Právo - Právo Právník 22 500 Kč Podnikoví právníci Právník - rozhodování o povolení vkladu. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 22500 kč, mzda max. 33830 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízená pozice je na dobu určitou - zástup za rodičovskou dovolenou. Uvedená délka zaměstnání se může měnit., , Náplň práce:, Zjišťování projevu vůle osob uvedených ve smlouvě, zkoumání stanovených náležitostí návrhů na vklad a právní listiny předložené k zápisu do katastru podle právních předpisů a rozhodování o povolení vkladu práv k nemovitostem do katastru. Zpracování návrhu zápisu práv a změn jiných údajů katastru (budoucího stavu) v informačním systému katastru nemovitostí., , Nabízíme:, 5 týdnů dovolené, příspěvek na stravování, FKSP, indispoziční volno, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: bronislava.bartosova@cuzk.cz. Pracoviště: Katastrální pracoviště přerov, Husova, č.p. 2846, 750 02 Přerov 2. Informace: Bronislava Bartošová, +420 585 552 415. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 17 000 Kč Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní činnosti spočívají v montáži čerpadel, opracování stroj. částí, znalost technické dokumentace. Nástup ihned, vhodné i pro technicky zručného muže se základním vzděláním po zaučení - fyzicky náročná práce; vazačský a jeřáb. průkaz lze získat v zaměstnání.. Pracoviště: Sigma pumpy hranice, s.r.o., Tovární, č.p. 605, 753 01 Hranice 1. Informace: Jiřina Holubová, +420 581 661 600,725 765 666.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zlatou babičku roku volili v olomouckém pavilonu A výstaviště Flora. Alena Varošová Zlatá babička 2018
12

Babičkou roku se stala Alena Várošová. Podívejte se na její radost

Ilustrační foto.

Z náklaďáků naftový upír vysál přes 200 litrů

Starosta Lipníku: Důležité je, aby všichni zastupitelé táhli za jeden provaz

Miloslav Přikryl je jedním z nejdéle sloužících starostů na Přerovsku a na radnici v Lipníku nad Bečvou už „vládne“ čtvrté volební období. Jako bývalý přednosta Okresního úřadu v Přerově ale dodnes vnímá jako nejcennější životní lekci katastrofální záplavy roce 1997, kdy koordinoval záchranné práce a pomáhal s obnovou zpustošeného regionu.

Kritická situace? Ústí propadlo s Opavou a potřebuje posílit

Ani na sedmý pokus se fotbalistům Ústí nepodařilo zvítězit. Doma proti rezervě Opavy navíc padli vysoko 0:4, ani to však není hlavní důvod, proč se situace Sokolu zdá být kritická.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Lesy jsou plné hřibů. Pošlete nám fotky vašich úlovků

Houbaři konečně dočkali. Napříč celým Olomouckým krajem vyrazily především hřiby smrkové.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT