Škodlivý plzák španělský se na Olomoucko dostal teprve před deseti až patnácti lety. Situace se však každým rokem zhoršuje. „Letos je výskyt téměř kalamitní. Je to způsobeno hlavně mírnou zimou, přežila ji většina na podzim nakladených vajíček. Už jsem viděl zahrádkáře, kteří jich na svém pozemku za večer nasbírali téměř plný kbelík. Slimáci bohužel nemají téměř žádné přirozené nepřátele. V zahradách, kde se plži vyskytují, je vhodné odstranit mulč z kůry nebo posekané trávy, protože jim slouží jako úkryt,“ uvedl rostlinolékař Jaroslav Rod.

Nyní je nejvhodnější doba k tomu, aby zahrádkáři plže hubili. V srpnu totiž začínají znovu klást vajíčka. Jeden plž jich během podzimu naklade přes 200 kusů. Jednou z možností je vysbírat dospělé jedince ze zahrad ručně. „Ukrývají se v zanedbaných a dlouho nesečených travnatých plochách. Do zahrad se za potravou vydávají pozdě večer a v noci. Přes noc sežerou salát až ke kořínkům. Likvidují ale také celé rostliny včetně tvrdých částí a listů,“ dodal Rod.

Špatné zkušenosti s plzáky už má většina zahrádkářů z regionu. „Loni jsme na zahradě našli jen pár slimáků. Letos je to ale kalamita, sbíráme jich desítky. V plechovém kbelíku je zalijeme vařící vodou. Chemické přípravky jsou drahé a na vlhké půdě se brzy rozpustí. Soused je sbírá do plastové láhve. Uzavře ji a nechá je udusit. Každému se osvědčilo něco jiného,“ řekl zahrádkář Pavel Zapletal z Olomoucka.

Rostlinolékaři doporučují jako ekologický, levný a účinný způsob likvidace použití pivních pastí. „Zavařovací láhev až po hrdlo zakopeme do půdy a do jedné třetiny naplníme pivem. Plzáky vůně piva přiláká, spadnou dolů a utopí se. Tato metoda se v praxi osvědčila nejvíc a není příliš nákladná. Využít lze i zbytky piva z restaurací,“ dodal Rod.