Velcí zaměstnavatelé na Přerovsku se snaží pomoci a většina z nich nebude chybět ani na pondělním veletrhu práce, který může pracovníkům Gambra otevřít dveře k nové pozici.

Až desítky míst může nabídnout přerovská společnost Meopta, která je nejbližším „sousedem“ závodu Gambro.

„Už jsme vstoupili do jednání se zástupci společnosti Baxter, a to prostřednictvím našich personálních ředitelů. Nabízíme volná místa, ale v řádech desítek, nikoliv stovek pozic,“ shrnul generální ředitel Meopty Vítězslav Moťka.

Festival vojenské historie na Helfštýně
Helfštýn ovládne Festival vojenské historie, dorazí Keltové i piráti

Meopta volné haly využije

Spektrum nabízených profesí představí největší zaměstnavatel v regionu na pondělním veletrhu práce, kde se dá očekávat hojná účast ze strany zaměstnanců, jichž se hromadné propouštění dotkne.

Prostory, jež se po uzavření závodu Gambro uvolní, a patří Meoptě, podle Vítězslava Moťky nezůstanou prázdné.

„Je to konec projektu, který trval dvacet let a byl velmi úspěšný. Vyvíjíme ale aktivity, aby byly tyto prostory opět využity. Buď je použijeme pro vlastní výrobu, nebo je zase pronajmeme nějaké firmě,“ konstatoval.

Unikátní Kraslicovník uprostřed hranického náměstí
Ekoltes prý při úklidu Kraslicovníku rozbíjel vajíčka. Obvinění odmítá

Precheza a Kazeto: Moc míst nemáme

Ostatní velcí zaměstnavatelé v Přerově sice nové lidi přijímají, ale jen omezeně.

„Převis žádostí o práci v tuto chvíli není, ale zatím je ta zpráva čerstvá a lidé se teprve vzpamatovávají. Nicméně - ženských manuálních pozic moc nemáme, což je dáno i zaměřením naší výroby,“ řekl personální ředitel přerovské chemičky Precheza Tomáš Světnický.

V kontaktu s personálním oddělením Gambra je přerovský pivovar Zubr.

„Nabídli jsme jim možnost, aby se u nás lidé ucházeli o místo, a to zejména v dělnických profesích. Stále hledáme šikovné pracovníky na pozice řidič, údržbář nebo obsluha linek. Pro několik lidí možná místo najdeme,“ zmínil ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Ani firma Kazeto nemůže hromadně přijímat zaměstnance. „Můžeme nabídnout pozice v řádech jednotek a pouze pro dělnické profese,“ uvedl ředitel Kazeta Jaroslav Dostál.

Ilustrační foto.
Do řidičky vrazilo na objezdu auto, utrpěla těžké zranění

Autobusy do Hranic

Jako reálný se nyní jeví scénář, že budou lidé z Přerova za prací dojíždět - a to například do hranického CTParku. V jeho areálu jsou totiž na dvě desítky firem.

„Budeme nabírat zaměstnance na operátorské pozice do tří oddělení. Hledáme operátory výroby, logistiky a kvality a můžeme nabídnout šedesát až osmdesát míst,“ upřesnila Markéta Šindelková, HR manažer firmy DAS Czech Republic s tím, že firma představí možnosti pracovního uplatnění na veletrhu práce.

Výhodou hranického CTParku je podle ní to, že se lidé do práce dostanou autobusy, které jsou přizpůsobeny i na dojíždění na třísměnný provoz. Volná pracovní místa nabízí i hranická firma Schäfer.

„Jsme ale společnost se strojírenským provozem, takže hledáme hlavně kvalifikované pracovníky - techniky, strojaře, obsluhu strojů, a pak také dělníky na lakovnu,“ uzavřela Ivana Šotkovská, personalista firmy Schäfer.

Přerovské Gambro
Konec Gambra: Skříňky jsme měli vyklidit kvůli deratizaci