Oba muži utrpěli popáleniny na obličeji a rukou. Podle lékařů jejich zdravotní stav není kritický a nejsou ohroženi na životě. Petr Chmelař má však obavu, aby se mu zahojila popálená kůže a z události si neodnesl zjizvenou tvář.

"Snad se to spraví"

„Více mám ožehlou levou stranu obličeje. Lékaři ale říkali, že by se to snad mělo spravit,“ řekl dnes v nemocnici Deníku dvaadvacetiletý zaměstnanec chemičky Petr Chmelař z Přerova.

Na celou nešťastnou událost si zřetelně vzpomíná. „Čistili jsem s mistrem cisternu. Byly v ní zbytky kyseliny sírové. Dělá se to jednou za nějaký čas v rámci revize. Snažili jsme se cisternu vymýt vodou a čerpadlem jsme tuto vodu vypouštěli.

Stáli jsme zrovna nahoře na cisterně, když to bouchlo. Byla to strašná rána,“ popsal nehodu Petr Chmelař, který už prý v nemocnici podával vysvětlení také policistům a právníkovi chemičky.

Podle něho o případném odškodnění zatím nepadlo slovo.

Případem se nadále zabývají policisté, kteří hledají příčinu neštěstí. Šetří, zda k výbuchu došlo z důvodu poruchy čerpadla, nebo následkem elektrostatického výboje.

„Nevím, jak se to mohlo stát, ale spíš se přikláním k tomu, že bylo vadné čerpadlo,“ svěřil se Petr Chmelař.

Podle něho bylo obrovské štěstí, že se některý z kolegů nenacházel v těsné blízkosti čerpadla. Následky by prý byly mnohem závažnější.

„Mistr dopadl hůř, protože měl v tu chvíli obličej směrem dovnitř cisterny. Já jsem se naštěstí asi nějak pootočil na stranu, proto mám také zasaženou více levou půlku obličeje,“ vysvětloval Chmelař, který v chemičce pracuje zhruba rok jako expedient kyseliny sírové.

"Návrat do práce bude těžký"

I když oba muži utrpěli zranění, sami dokázali slézt ze zhruba dvou a půl metrů vysoké cisterny.

„První co jsme udělali bylo, že jsme ze sebe rychle shodili seškvařené montérky. Potom už jsme jen čekali na příjezd lékařů,“ svěřil se mladík.

O zdravotním stavu svého šéfa, který utrpěl vážnější zranění a byl převezen na popáleninové centrum, včera nic nevěděl.

„Doufám, že už je ale na tom lépe,“ řekl Chmelař, který se těší, až ho lékaři propustí domů, ale přemýšlí už také o návratu do práce.

„Výpověď dávat nebudu, ale návrat po takové události bude těžký,“ svěřil se závěrem.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z HRANICKA

Moje HranickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika