Radnice očekává, že peníze z provozu automatů přijdou letos ve třech etapách. Zatímco na srpnovou a listopadovou splátku se teprve čeká, první zálohu ve výši 4,3 milionů korun už radnice obdržela. Právě hlavně z ní by se kotelny v Základní škole 1. máje a v Základní a mateřské škole Šromotovo měly v nejbližší době začít opravovat.

„Na městské radě jsme probírali jednotlivé akce a shodli jsme se na tom, že realizace projektu rekonstrukce kotelen na základních školách 1. máje a na Šromotově náměstí se v tuto chvíli jeví jako nejlepší," prohlásila k využití peněz starostka Hranic Radka Ondriášová (ČSSD).

Jak uvedl tiskový mluvčí Petr Bakovský, kotelny na zmíněných školách již nevystačují ani z energetického hlediska, ani z hlediska jejich životnosti. Jelikož celkový rozpočet na opravy obou kotelen je necelých šest milionů korun, vedle výnosu z hracích automatů se bude projekt zčásti financovat také prostřednictvím investičních fondů obou škol a z městské rezervy.

Dotace nevyšla

Podobně jako v případě jiných nákladných akcí, také na opravy kotelen chtělo vedení města získat dotaci z programu ministerstva průmyslu a obchodu s názvem Efekt. Na konci minulého měsíce ale radnice zjistila, že v žádosti neuspěla.

„Počet předkládaných projektů byl příliš velký a finančních prostředků tolik nebylo," vysvětlila starostka, proč se projekt zaplatí bez dotační injekce.

Jednomyslně

Město chce, aby se s opravami začalo právě v průběhu velkých prázdnin. V této době se totiž předpokládá nejmenší zatížení chodu škol a veškeré práce mají skončit ještě před začátkem hlavní topné sezony.

Během mimořádného jednání hranických zastupitelů, kteří se jinak měli sejít až šestého září, neměl nikdo z přísedících k projednávanému bodu žádné připomínky. Všech osmnáct přítomných zastupitelů nakonec pro návrh zvedlo ruku.

Dlouho vyhlíženým opravám školních kotelen by tak nyní už nic nemělo stát v cestě.

„Výběrové řízení již bylo ukončeno a účastníci byli s jeho výsledkem seznámeni. Nyní se stačí domluvit s firmou na předání staveniště a zahájení realizace," konstatovala dále starostka Ondriášová.

Podle dosavadních předpokladů by zbylé výnosy díky zákonu o loteriích měly v příštích měsících činit přibližně dalších osm milionů korun. O tom, do kterých sfér a v jakém množství peníze půjdou, se bude teprve jednat.

„Z tohoto důvodu se rozběhne takzvané mimořádné kolo příspěvků, v rámci kterého mohou sportovní, kulturní, školské, zdravotní, sociální či organizace z jiných oblastí žádat o příspěvky na svou činnost," uvedl mluvčí hranické radnice. Místní spolky a sdružení mohou své žádosti předkládat do konce srpna.