Vysoký podíl pozitivních testů, který je aktuálně 25 procent, má podle epidemiologů výraznější vliv na index rizika. Ten se v posledních 7 dnech pohyboval v poměrně širokém rozmezí od 57 do 72. Aktuálně má hodnotu 67, což by Olomoucký kraj řadilo při krajském hodnocení PES do stupně 4 – pro celou ČR, která ve čtvrtek podřadila na 3. stupeň, je skóre 57.

„V Olomouckém kraji je epidemiologická situace v posledním týdnu poměrně stabilizovaná. Trend je mírně klesající. Jsou určité výkyvy směrem dolů nebo nahoru v závislosti na počtu provedených testů,“ sdělila Deníku krajská epidemioložka Růžena Haliřová.

Pokles v počtu potvrzených případů Covid-19 oproti minulému týdnu je v Olomouckém kraji 15 procent. V průměru je v posledních 7 dnech hlášeno 230 případů denně, z toho 20 procent v seniorní skupině.

Tramvaj na zrekonstruované trati v ulici 8. května. 4. prosince 2020
Tramvaje se vrací do centra Olomouce. Podívejte se na novou konečnou

„Co do počtu případů se epidemiologická situace zlepšuje, ale stejně jako v ostatních krajích se jedná o stále vysoké denní přírůstky. To ve spojení s výskyty v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb zvyšuje potenciál šíření onemocnění ve zranitelné skupině obyvatel, což může mít dopad zejména na kapacitu lůžkové péče v případě progrese zdravotního stavu do fáze, kdy je potřeba hospitalizace,“ informovali v pátek epidemiologové na webu Ministerstva zdravotnictví.

Aktuálně je v Olomouckém kraji hospitalizováno téměř 220 pacientů s Covid-19, z toho u 30 pacientů je vyžadována hospitalizace na lůžkách intenzivní péče.

V kraji se aktuálně potýká s koronavirem 3 222 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je za posledních 7 dní nejméně případů na Jesenicku, a to169, následuje Olomoucko se 178 případy. Na Šumpersku je to 250, Prostějovsku pak 273 a v okrese Přerov 276 osob s potvrzenou nákazou na 100 tisíc obyvatel.