Výrazný příjem nových pracovních sil se však bude týkat jen nastávajících společností, které v Hranicích zahájí svůj provoz. Avšak to, o které podniky půjde či kolik uchazečů o práci zaměstnají, je zahaleno tajemstvím. Jejich rozmezí je tedy prozatím velice široké.

„Dokud nebude jasné znění smluv, půjde jen o spekulace. To, že práce v nových firmách se v případě úspěšného jednání bude týkat řádově stovek lidí, je tak nejbližší údaj, který k tomu mohu v současnosti sdělit," konstatovala tisková mluvčí CTP Jana Bakešová.

Přesto jsou ale případné nové společnosti v CTParku prakticky jedinou nadějí pro nezaměstnaností postižený region. Stávající podniky v areálu totiž nábor nových zaměstnanců neplánují.

„Do konce tohoto roku určitě nové zaměstnance přijímat nebudeme. Jestli bude nábor pokračovat příštím v roce, bude záležet na celkovém vývoji trhu. Určitě by ale nešlo o desítky, spíše pouze jednotky nových lidí, a to až ve druhém kvartálu příštího roku," řekl Rudolf D´Agnolo z firmy Etimex, která se specializuje na dodávání vyfukovaných plastových systémů pro rozvod vody a vzduchu.

Momentálně plný stav hlásí také firma Medi-Globe, jež vyrábí zdravotnické prostředky pro urologii a další lékařské obory.

„Větší příjem nových pracovníků do firmy neplánujeme. Nevíme, jak to bude vypadat v příštím roce, ale podle předběžného plánu jednatele zůstane počet pracovníků na přibližně stejném čísle," uvedla Markéta Žýlová z personálního oddělení společnosti.

Do konce roku se nic nebude měnit ani ve společnosti DAS.

„Zatím sice nevíme, jak bude vypadat situace po Novém roce, ale zřejmě zůstane vše při starém. Příjem nových zaměstnanců se momentálně naší společnosti netýká," řekla personalistka firmy Karolína Skalková.

Staví se další výrobní haly

A s podobným prohlášením přišli také zástupci společnosti Rolled Alloys, která z Hranic dodává klientům produkty speciálních slitin.

„Na současném stavu se minimálně rok nic měnit nebude," zní z firmy.

Společnost Henniges Automotive v nedávné minulosti otevřela nové výrobní prostory, ty ale prý s vyšším počtem zaměstnanců ve společnosti nesouvisí.

„Momentálně máme ve firmě 430 zaměstnanců, což je oproti začátku roku velký nárůst. Automobilový průmysl se touto dobou ale potýká se snížením odvolávek asi o deset procent a je možné, že nám bude hrozit spíše opačný problém, než je nábor nových zaměstnanců," konstatoval ředitel firmy Zdeněk Piškytl.

Ve firmách působících v areálu CTPark v současnosti pracuje přibližně tisíc lidí. Průběžně probíhá výstavba dalších výrobních hal či skladových prostorů.

Podle projektového manažera CTP Davida Chládka je následný rozvoj areálu naplánovaný právě na rok 2013. Podle údajů CTP bude celkem možné využít dalších přibližně osmdesát tisíc metrů čtverečních.