„Během prázdnin vždy naše školka funguje první tři týdny v červenci. Pak provoz až do září končí. Rodiče si většinou zařizují hlídání dětí u babiček nebo využívají dovolenou, kterou možná i přizpůsobí ukončení prázdninového provozu," řekla učitelka Mateřské školy v Hrabůvce Martina Doležalová.

Chod mateřinky je během léta volnější než v průběhu školního roku, což zpravidla souvisí i s nižším počtem docházejících dětí.

„Čekali jsme, že dětí bude méně, protože přes prázdniny si maminky, které jsou na mateřské, většinou nechávají dítě doma. Z pětadvaceti dětí jich ale i přes prázdniny chodí dvacet. I když je tedy provoz oddychový, dětí je stále hodně," potvrdila učitelka, že rodiče mají o umístění svých potomků do školky v létě poměrně velký zájem.

Předškoláci i jejich mladší kamarádi měli v předcházejících měsících hodně napilno. Nacvičovali na besídku pro maminky, později zase zkoušeli vystoupení u příležitosti sta let školy v Hrabůvce.

„Bavilo je to, byla to pro ně vítaná změna. Malí věděli, že se na ně přijdou všichni podívat. Chtěli se předvést před ostatními a měli z toho velkou radost," poznamenala Martina Doležalová.

Do školky v Hrabůvce docházejí vedle místních i děti z okolních vesnic – z Klokočí nebo Radíkova. Vstupní dveře se jim opět otevřou v pondělí 1. září.