Radovan Koutný z místní části Přerova Čekyně nevěřil vlastním očím. Byla to chvilka. Silný vítr se protočil nad jeho garáží a odnesl plechovou střechu i s mohutnými dřevěnými trámy.

Náklad přistál na cestě, která je naštěstí dost daleko od obytné části v ulici Vinohrádky.

Podobných událostí byly v pátek v kraji na čtyři desítky.

„Podfouklo to střechu od garáže, a ta odletěla až na cestu. Odneslo to tak třicet metrů čtverečních plechu, zakotveného v trámech. Uklízet tu spoušť mi naštěstí pomohla parta místních chlapů," popsal.

Se silným větrem bojovali hasiči nepřetržitě celý den. Nejhorší byla situace na Šumpersku a Jesenicku, problémy se ale nevyhnuly ani ostatním regionům – Přerovsku, Olomoucku a Prostějovsku.

První výjezd na Přerovsku byl krátce před pátou hodinou ráno. Hasiči vyjížděli do Pavlovic u Přerova, kde blokoval cestu ve směru na Hlinsko spadlý strom. Podobně to vypadalo i na Hranicku.

Spadený strom křížil cestu v Olšovci ve směru na Partutovice a další pak díky větru visel doslova na vlásku. Hasiči tedy museli obě překážky odstranit z cesty.

Silný vítr zaměstnával jednotky také v Přerově a jeho okolí. Kromě události, ke které došlo v Čekyni, museli hasiči odstraňovat také stržený plech ze střechy domu v ulici Svépomoc. Vpodvečer pak vyjížděli do ulice Dr. Skaláka v centru města.

Silný vítr uvolnil na jedné z budov kus stavebního materiálu a hrozilo, že se zřítí na zaparkovaná auta a ohrozí chodce. Hasiči ve spolupráci s policií místo ohraničili páskou, aby mohli s pomocí vysokozdvižné plošiny odstranit uvolněné desky.

„Došlo k odlepení perlinky, která je přilepená na fasádě budovy a na cetrisu nedrží. Vlivem povětrnostních podmínek se to uvolnilo po celé délce budovy, takže budeme s pomocí žebříku provádět odřezávání materiálu, aby neohrozil kolemjdoucí a neponičil zaparkovaná auta," popsal jeden ze zasahujících hasičů.

Havárie na námraze

Řidiče potrápila v pátek také námraza. Jízdu na zledovatělém povrchu vozovky mnozí z nich podcenili a zbytečně bourali. Ke srážce dvou osobních aut došlo kolem sedmé hodiny ráno v Hranicích. Nehoda se ale naštěstí obešla bez zranění.

U Polomi na Hranicku pak havaroval nákladní vůz, který mířil po silnici ve směru od Bělotína na Nový Jičín.

„Nákladní auto narazilo do svodidel a zcela zablokovalo jeden jízdní pruh ve směru na Hranice. I tato nehoda se ale obešla bez následků," doplnila krajská policejní mluvčí Irena Urbánková s tím, že doprava musela být řízena kyvadlově.

„Provoz na silnici byl celé dopoledne omezený, čekalo se na jeřáb, který auto vyprostí," vysvětlila.

Na namrzlý povrch vozovky si museli dávat pozor také řidiči, kteří projížděli ve směru od Hranic na Bystřici pod Hostýnem přes Opatovice. Silnice tady byla sjízdná s opatrností.