Akce, která patří mezi jediné svého druhu v celé republice, se uskuteční v sobotu 12. září na přerovském Výstavišti.

„Guláš zcela jistě patří k nejoblíbenějším pokrmům a spolu s pivem tvoří neoddělitelnou dvojici. Stejně tak tomu bude také na přerovském Zubrfestu, kde mohou návštěvníci ochutnat na desítku různých druhů piv domácích značek,“ uvedla mluvčí přerovského pivovaru Zubr Hana Matulová.

Akce je jako každoročně spojena s Mistrovstvím České republiky ve vaření kotlíkových gulášů. Na výstavišti tak vyroste třicet polních kuchyní.

„Mistři kuchařského řemesla připraví na čtyřicet druhů guláš, a to nejen hovězích. Gurmáni se mohou těšit také na jelení, srnčí nebo jehněčí a nebude chybět ani guláš pštrosí,“ popsala Matulová.

S nápadem soutěžit ve vaření gulášů přišel kuchařský mistr Luděk Bil z přerovského Gastrocentra Morava. Jeho nápad se ujal a soutěž je dnes velmi populární.

Na letošní ročník se přihlásilo celkem jednadvacet týmů. V mistrovské kategorii se jich představí jedenáct.

Jako to vypadlo na svátku guláše a piva v roce 2008? PODÍVEJTE SE ZDE, ZVÍTĚZIL TÝM Z HRANIC

„Každý ze soutěžících kuchařů bude mít k dispozici malý kotlík s uzavřeným ohništěm. Soutěžní guláš budou muset zvládnout za pět hodin, jiná omezení prakticky neexistují,“ popsala podmínky soutěž Matulová.

Maso a ingredience na přípravu guláše nejsou předepsány a záleží na fantazii a osobních zkušenostech každého účastníka. Kromě guláše a piva čeká na návštěvníky i bohatý doprovodný program.

„Na akci vystoupí D.U.B.Music, šermíři Cordialo, Pangea, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a nebude chybět ani Železný Zekon,“ uzavřela mluvčí pivovaru.

Naděžda Švrčková