Minipivovar se nachází ve zrekonstruované budově v blízkosti parkoviště u Hypernovy. Jeho součástí bude i hospoda a stylová restaurace. Vedle známého pivovaru Zubr se výrobou piva na Přerovsku zabývá téměř pět let také minipivovar v Lipníku nad Bečvou.

„V minipivovaru budeme standardně vařit tři druhy piva – desítku Námořník, dvanáctku Kapitán a polotmavou třináctku Pirát. Půjde o kvasnicové nefiltrované pivo. Uvidíme, jaká bude poptávka, nabídku jsme totiž schopni pružně změnit, případně i rozšířit,“ informoval Josef Schönweitz, provozovatel nového minipivovaru Parník.

Jeho název prý vznikl zcela spontánně. „Budova z jednoho úhlu pohledu totiž trochu připomíná tvar parníku,“ vysvětlil Schönweitz.

Pivo se zde vaří ve varně s objemem šest set litrů, která je umístěna přímo v prostorách restaurace. V objektu se nachází ale také spilka a ležácké tanky. Minipivovar bude zatím novým druhem piva zásobovat jen hosty místní restaurace. Na jeho výrobu bude dohlížet bývalý sládek z „konkurenčního“ pivovaru Zubr.

„Samozřejmě jsme se byli také osobně seznámit s tím, jak minipivovar provozují jinde, abychom načerpali zkušenosti,“ doplnil Schönweitz, který má s řízením restauračních zařízení osobní zkušenosti. Provozuje totiž také restauraci v Týně nad Bečvou. Minipivovar s restaurací, která má interiér v námořnickém stylu, oficiálně odstartoval svůj provoz tento týden.

Aby však své hosty mohl uspokojit, pivo se zde začalo vařit už zhruba před dvěma měsíci. „Výroba piva je dlouhodobý proces. Navíc jsme si museli vyzkoušet nové zařízení. Máme už za sebou nejméně patnáct odvařených várek,“ svěřil se provozovatel.

A čím se pěnivý mok minipivovaru Parník vyznačuje? „Odborníci tvrdí, že má plnější chuť a jeho pěna připomíná šlehačku,“ zhodnotil Schönweitz.