Hodnotící komise tak dostane na stůl pečivo, uzeniny, alkoholické i nealko nápoje, ale také těstoviny.

„Dosud je přihlášeno třiašedesát výrobků z celého Olomouckého kraje. Vybírat budeme jednoho vítěze v každé ze šesti kategorií,“ řekl koordinátor projektu Pavel Stonawský a dodal, že uzávěrka přihlášek je v pátek.

Soutěž probíhá ve všech krajích České republiky a výrobky, které komise vyhodnotí jako nejlepší, se budou moci pyšnit kulatým zeleným logem, které se bude lišit pouze označením příslušného kraje.

Již dříve mohli potravináři soutěžit o Výrobek Olomouckého kraje, ten se však vyhlašoval pouze jednou za dva roky. Prestižní označení Klasa mohou zase získat i takové potraviny, které jsou původem odjinud než z Česka.

Podle zástupců agrární komory by však lidé měli v obchodech sahat raději po těch výrobcích, které jsou z jejich regionu. Kromě toho, že tak podpoří místní podnikatele, mají i větší záruku čerstvosti a také tradičního postupu při výrobě.

„I to, že potravina se nemusí převážet daleko, znamená šetření životního prostředí,“ zmínil jednu z výhod pracovník Okresní agrární komory Přerov.

Firmy z Přerovska zatím přihlásily třináct výrobků.

„Mezi přihlášenými z celého kraje jsou uzeniny, pomazánky, pečivo, pivo, kyselka, ale i mletý mák nebo cukr,“ uvedl Stonawský.

„Mezi ty z přerovského regionu patří třeba uzeniny z Hranicka, přerovské pivo, chléb z přerovské pekárny nebo těstoviny z Troubek.“

Porotci k hodnocení zasednou v nejbližších dnech.

Přerované budou moci nejlepší pochutiny vyzkoušet 11. září na výstavišti při soutěži ve vaření kotlíkových gulášů. Oceněným předá diplomy hejtman Martin Tesařík na tradiční olomoucké podzimní výstavě Olima na Výstavišti Flora.