Vedení města a školy se ale k těmto problémům staví vcelku klidně. Provoz organizace tím prý vůbec narušený nebyl.

„V současné době je tento problém už vyřešený, nešlo o velkou komplikaci a škola tím nebyla nijak omezená. I v souvislosti s datem ukončení stavby zatím vše probíhá podle plánu a původní termín by měl být dodržený," přiblížil ředitel Základní školy 1. máje v Hranicích Ivan Straka. Celková rekonstrukce má být hotová do 15. listopadu.

Podle investičního technika Jaroslava Strnada byl problém s dodávkou celkem dvanácti oken špatné barvy zapříčiněný i časovým tlakem, pod kterým stavbaři na škole pracují.

Daň za rychlost

„Je to všechno daň za rychlost. Některá okna totiž ve spojovacím krčku mezi prvním stupněm a jídelnou byla instalovaná už týden po podepsání smlouvy. Jenže omylem byla dodána okna hnědá místo oken bílých. Proto je pak museli vyměnit," řekl investiční technik.

„Obecně platí, že po vzniku nějakého nesouladu musí firma stav uvést do pořádku. Kromě této chyby jsme ale doposud na zateplení budovy žádný problém neřešili," dodal Jaroslav Strnad. Náklady, které byly s problémem spojeny, uhradí stavební firma ze svého. Město tak z finančního hlediska nijak postiženo nebude.

Probíhající práce na objektech omezily samotnou výuku hlavně v prvním zářijovém týdnu. Tehdy do školy nastoupili pouze prvňáčci, ostatní žáci měli prázdniny o jeden týden delší. V průběhu následujícího týdne se pak žáci z druhých, třetích a čtvrtých tříd kvůli stavebnímu procesu učili například v Domě dětí a mládeže Hranice nebo třeba i v Zámeckém klubu. Školáci z vyšších ročníků pak docházeli do tradičních tříd.

Zateplení budovy probíhá v současné době také na Základní škole Šromotovo v Hranicích. Tato akce se však ve srovnání se ZŠ 1. máje začala připravovat mnohem dříve a práce uvnitř budovy jsou nyní už dokončeny. Podle slov ředitele Radomíra Habermanna chod školy nijak nenarušují.