Důvodem prohibice je podle Hegera rozšíření otrav metylalkoholem i do dalších krajů. Analýza, kterou dnes ministerstvo dostalo, podle Hegera ukázala, že dosavadní omezení je nedostatečné. Podle ministerstva je závažné především to, že se objevil nový případ otravy v Praze z alkoholu zakoupeného v hlavním městě. Jedná se tak zřejmě o další „distribuční kanál". Většina případů byla dosud zaznamenána v Moravskoslez­ském kraji.

Zástupkyně hlavního hygienika ČR Viera Šedivá ČTK řekla, že zákaz platí i pro prodej v automatech a na internetu. Podle Hegera je zakázán také prodej nápojů a koktejlů míchaných z lihovin.

Na dotaz ČTK, jak dlouho by zákaz mohl platit, ministr řekl: „Nedokážu to teď odhadnout, doufám, že to nebude víc než několik málo týdnů." Dodal, že opatření je poměrně drastické, ale dává větší jistotu, že nebude přibývat otrávených a obětí. Už předtím ministr vyzval, aby lidé nekonzumovali dříve nakoupené zásoby alkoholu nejasného původu nebo podezřele levného.

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka jsou do kontrol zapojeny tisíce lidí v uniformách. Za posledních 48 hodin policisté provedli 13.000 kontrol a ve stejné intenzitě budou podle Červíčka pokračovat i v dalších dnech. Podle pražské policejní mluvčí Jany Rösslerové se o posílení počtu policistů v terénu bude nyní jednat s policejním prezidiem.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí.