V polovině listopadu spatřilo světlo světa nové album projektu Robotized s názvem Timehookers Scumjob, pod kterým se podepsali dva hraničtí hudebníci Patrik Daffy Nejedlý a Petr Staněk.

Pro žánr této hudby mají svůj vlastní název - industrial-elektro-death metal.

„Chceme desku představit co nejširšímu okruhu posluchačů. Reklama bude probíhat celosvětově, tudíž věříme, že naše CD zaujme posluchače i v zahraničí,“ řekl v rozhovoru Patrik Daffy Nejedlý.

Vaše jméno na hranické scéně figuruje řadu let. Mnozí vás registrují z kapely Grace. Nyní fungujete v projektu Robotized. Jak k tomu došlo?
Ta historie je trošku složitější. Pokusím se to ale zkrátit. V roce 1994 se z Ostravska na Hranicko přistěhoval Petr Staněk. Náhoda tomu chtěla, že jsme se potkali a po jedné debatě u pivka vznikl nápad založit kapelu. Ta dostala název Scapegoat a kromě mě a Petra v ní ještě působil basák Filip Chudý a následně Roman Křenek. S touto kapelou jsme natočili během let 1994 až 1998 čtyři demosnímky. Po našem čtvrtém demu ale Petr odešel do kapely S.S.G.E. a následně si založil kapelu Liveevil. Já jsem si založil Grace a takhle to fungovalo přes18 let. Jednoho dne, někdy v roce 2017, mi ale zavolal Petr s nápadem, připomenout si léta, kdy fungoval Scapegoat a navrhl, jestli bysme fanouškům tuto kapelu nepřipomenuli nahráním desky. Nápad to byl skvělý a tak jsem souhlasil. Chtěli jsme ale hudbu i název trošku přizpůsobit dnešní době a tak vznikl nápad projekt přejmenovat ze Scapegoat na Robotized.

Hranický písničkář  Víťa Vrbka
Víťa Vrbka hlásí další comeback. Nový klip Zpověď vydal na labelu Ruka Hore


Tady se tedy zrodila ta první myšlenka na nové CD Timehookers Scumjob, které jste vydali v polovině listopadu…
Jelikož Scapegoat vydal za ty čtyři roky existence jen MC Dema, chtěli jsme, aby nahrávka Robotized měla oficiální parametry a tak jsme se rozhodli, že složíme a natočíme tolik skladeb, abychom mohli vydat plnohodnotné album.

Jak dlouho jste na desce pracovali?
Jelikož Petr žije a pracuje v Norsku, proces skládání a následného nahrávání probíhal průběžně zhruba od června 2017 až do srpna 2018. Tedy něco málo přes jeden rok.

Den před vydáním vašeho nového alba jste ho v Zámeckém klubu představili. Jaký na něj byl ohlas?
Ano, v pátek 16. listopadu hrál Petr v Zámeckém klubu se svou již zmíněnou kapelou Liveevil a tak jsme dostali takový nápad, že když nám na druhý den oficiálně vyjde již zmiňované CD Robotized, že by nebylo na škodu domácím fans připravit takový bonus a toto album bysme v klubu před samotným koncertem mohli pustit. Po domluvě s klubem se tak také stalo a těsně před samotným koncertem proběhla poslechovka. Reakce byli velice pozitivní a to nás hodně potěšilo (úsměv).

Přebal alba je velmi nápaditý. Čí je to práce?
Nápad je Petrův, realizace proběhla tak, že jsme oslovili fotografa Martina Ferka z Ostravy, ten nás vyfotil a následně podle našich požadavků upravil fotografie a počítačově dodělal obal do finální fáze. Odvedl naprosto skvělou práci, za což mu patří obrovské díky.

Kde nahrávky vznikaly? Pracovali jste na nich jen vy dva?
Prvotní nápady - basu, zpěvy, kytary a samply si Petr nahrával ve svém domácím studiu v Norsku, moje bicí, mix a mastering se dělali ve studiu ve Velkém Týnci u Olomouce pod zvukařskou taktovkou Zdeňka Čepičky, kterému bychom chtěli za tuto práci hodně moc poděkovat.

Jaké máte plány, chystáte koncerty?
Plán je jasný. Chceme desku představit co nejširšímu okruhu posluchačů. Reklama bude probíhat celosvětově, tudíž věříme, že naše CD zaujme posluchače i v zahraničí. Koncerty jsou bohužel zatím nereálné. Jedním z důvodů je již zmiňovaný fakt, že Petr žije v Norsku a druhý, že nahrávka je na živo těžko zahratelná a tak o koncertech zatím neuvažujeme. Ale použiju jednu z nejpoužívanějších vět muzikantů: Nikdy neříkej nikdy (úsměv).

Kde vaši fanoušci novou desku seženou?
Na webu je v digitální podobě k dostání. Pokud bude mít ale někdo zájem o klasický CD Digipack, ten bude k mání od 11. prosince u distribuční firmy Epidemie Records anebo přímo u mé osoby. Stačí napsat zprávu na můj facebookový profil Patrik Daffy Nejedlý a CD mu bude následně odesláno nebo hranickým fans osobně předáno.

Advent na hranickém náměstí. Ilustrační foto
Vánoční akce na hranickém náměstí zakončí Dětské a Betlémské Vánoce