„Ve výtvarném umění mám zálibu od malička, ale až na mateřské dovolené jsem začala vlastní tvorbu intenzivně rozvíjet. Začalo to malbou na textil, kdy jsem chtěla zpestřit kresbami oblečení na syna. Později jsem přidala akvarel a ani ne před rokem se začala naplno věnovat malbě na tělo,“ říká rodačka z Hranic Radka Kunovská, která momentálně žije v obci Špičky.

Maluje sama sebe

Všem třem výtvarným technikám se stále věnuje, ale v poslední době ji nejvíce zaměstnává malba na tělo a obličej.

„Nejvíce mě baví iluzivní kresba, kdy vás na první pohled ani nenapadne, že jde o malbu na obličej a hledáte, kde jsou oči a kde ústa. Nejčastěji maluji sama na sebe, což je specifická disciplína - je to jiné, než malovat na někoho jiného," říká umělkyně.

Líbí se jí Mimi Choi

"Inspiraci hledám hlavně u zahraničních autorů, například u mé oblíbené královny iluzivní malby Mimi Choi,“ prozrazuje Radka Kunovská, která vystudovala dějiny umění na brněnské Masarykově univerzitě a jako kurátorka působila v muzeu a galerii v Hranicích.

Radka Kunovská, rodačka z Hranic, propadla kouzlu iluzivní malby na tělo. Nyní se chystá na mistrovství republikyRadka Kunovská, rodačka z Hranic, propadla kouzlu iluzivní malby na tělo. Nyní se chystá na mistrovství republikyZdroj: Deník/VLP Externista, Foto: Se souhlasem Radky Kunovské

Podle ní je tento způsob tvorby zážitkem jak pro autora, tak figuranta. Nevšední zážitek se snaží mladá malířka zprostředkovat i dalším lidem, slečnám, ženám, ale klidně i mužům.

Slavnostní vernisáž výstavy z názvem Historické cukrárny aneb Mlsání našich babiček ve čtvrtek 9. února 2023 ve výstavním sále na Staré radnici v Hranicích.
Vůní zákusků odstartovala výstava o historických cukrárnách v Hranicích

„Dělám tedy zážitkové proměny, kterým předchází konzultace s klientem, abychom obrázek vyladili do posledních detailů. Musí mi to dávat smysl, ideálně aby malba s člověkem nějakým způsobem korespondovala, vyjadřovala jeho charakter, vyprávěla jeho příběh, ukazovala to, co má rád.

Radka Kunovská, rodačka z Hranic, propadla kouzlu iluzivní malby na tělo. Nyní se chystá na mistrovství republikyRadka Kunovská, rodačka z Hranic, propadla kouzlu iluzivní malby na tělo. Nyní se chystá na mistrovství republikyZdroj: Deník/VLP Externista, Foto: Se souhlasem Radky Kunovské

Z proměny vzniknou fotografie a video, to zůstává na památku. Mám i poukazy - takže je to i pěkný dárek, když chceme někoho opravdu potěšit,“ líčí Radka Kunovská s tím, že malba obličeje zabere nejméně dvě hodiny času - záleží na složitosti motivu.

Připravuje se výstava

Radku Kunovskou nyní čekají tři zajímavé projekty. Chce vytvořit malby, na nichž veřejnosti ukáže, že facepainting a bodypainting lze využít i jako reklamu a propagaci produktů.

Že láska kvete v každém věku, o tom mohou vyprávět své partneři Marie Coufalová a Jindřich Čihulka, kteří se do sebe zamilovali v Domově pro seniory v Radkově Lhotě.
V domově pro seniory život nekončí, i tam lze najít velkou lásku

Připravuje se také na výstavu, která proběhne začátkem příštího roku v prostorách hranického zámku.  Hlavním motivem budou fotografie, vytvořené profesionálními i amatérskými fotografy, s nimiž spolupracuje.

Mistrovství bude v březnu

„Vyzdvihla bych spolupráci s Pavli Vera Ferdovou, která je fotografka, ale věnuje se řadě dalších aktivit. Vlastní s kolegyní v Hranicích krásný prostor Life Art Gallery. V březnu mě pak čeká Mistrovství České republiky 2023 v malování na tělo a obličej v Praze, kde se zúčastním soutěže malby na obličej a dekolt,“ uzavírá Kunovská.