Třetí největší přízeň by podle průzkumu získala ODS, následovaly by ji strany ANO, TOP 09, KDU-ČSL, Úsvit a také Strana práv občanů Zemanovci.

Ačkoli Michala Blažka výsledky nepřekvapily, sám ale dosud nemá jasno v tom, čí kandidátku vloží do hlasovací obálky a do volební urny. Volit ale určitě půjde.

Graf společnosti SANEP k nadcházejícím volbám

Volební preference - Olomoucký kraj. Zdroj SANEP

Volební účast? 56 %

Průzkum společnosti SANEP, kterého se v Olomouckém kraji zúčastnilo 1083 dotázaných ve věku 18 až 69 let, zjišťoval i předpokládanou volební účast. Do volebních místností by mohlo přijít více než 56 % oslovené veřejnosti.

Jak lídři zabodovali v televizi?

Kromě průzkumu, jenž ukázal, které strany a jak mohou při volbách konaných 24. a 25. října zabodovat, přinesla společnost Olomouckému deníku další exkluzivní výsledky. Týkaly se jednotlivých lídrů stran kandidujících v Olomouckém kraji, kteří se ucházejí o přízeň voličů v nadcházejících sněmovních volbách.

Průzkum se dělal s 932 respondenty, kteří sledovali předvolební debatu vysílanou v úterý večer Českou televizí.

Graf ukazuje výsledky zaujetí ze strany diváků při sledování předvolební debaty na ČT vůči zúčastněným lídrům.

Graf ukazuje výsledky zaujetí ze strany diváků při sledování předvolební debaty na ČT vůči zúčastněným lídrům. Zdroj: SANEP

Nejvíce v průzkumu dotázané diváky zaujal exposlanec a jednička krajské sociální demokracie Roman Váňa.

„Druhým nejlépe hodnoceným řečníkem se stal bývalý poslanec a krajský lídr KSČM Alexander Černý, který získal v souhrnu 36,4% kladných hlasů," uvádí průzkum SANEP. Lídr krajské kandidátky SPOZ a vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin pak zaujal v diskusi v souhrnu více než třetinu publika z Olomouckého kra­je.

Čtvrtým nejlépe hodnoceným diskutujícím byl z pohledu diváků bývalý poslanec a krajský lídr hnutí Úsvit Radim Fiala. Na pátém místě pak skončil v diskusi člen představenstva Agrární a Potravinářské komory a krajská jednička hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Mezi trojicí nejhůře hodnocených lídrů skončil krajský lídr KDU-ČSL, soukromý zemědělec Marian Jurečka.

Na předposledním místě skončila lídryně TOP 09, bývalá poslankyně Jitka Chalánková.

Nejméně pak diváky zaujal olomoucký primátor a krajský lídr ODS Martin Novotný.

Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel v obou průzkumech se pohybuje v rozmezí ±3,5%.