Soukromý chovatel Dalibor Kubík z Lověšic musel v sobotu kvůli zjištění vysoce nebezpečné nákazy – viru H5N8 – nechat utratit na 433 kusů slepic a 14 kachen.

Obce v ochranném pásmu a pásmu dozoru budou pod drobnohledem veterinární správy.

„V ochranném pásmu je celkem šest obcí – kromě Přerova a jeho místních částí Lověšic a Újezdce jsou to také obce Bochoř, Horní Moštěnice a Věžky. Pro tyto obce a zdejší chovatele bude platit speciální režim," shrnul ředitel Krajské veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal.

Co všechno se bude hlídat?

Majitelé chovů musejí hlásit podezření na změnu zdravotního stavu drůbeže a jakékoliv nezvyklé chování.

„Neznamená to ale, že nás budou informovat o úhynu každé slepice. Jde opravdu o náhlou změnu zdravotního stavu nebo hromadný úhyn, kdy během jediného týdne přijdou o několik kusů," upřesnil.

Chovatelé v ochranném pásmu, ale i takzvaném pásmu dozoru, by měli zajistit ptactvo a drůbež tak, aby zabránili nákaze.

„Měli by je chovat v uzavřených voliérách v uzavřených prostorách. V nejhorším případě je zasíťovat a dávat krmení do přístřešku, aby k nim venkovní ptáci neměli přístup," vysvětlil šéf krajské veterinární správy.

Mají ale i další povinnosti – obce musejí provést soupis všech hospodářství, informovat veřejnost a zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby k bezpečnému uložení uhynulých ptáků.

„Dopravní prostředky a zařízení, používané k přepravě drůbeže nebo jiného ptactva, jež by mohly být kontaminovány původcem nákazy, je nutné vyčistit dezinfekční látkou," doplnil.

V obcích v ochranném pásmu platí také zákaz pořádání výstav ptactva, různých přehlídek, trhů a chovatelských soutěží.

Obezřetní musejí být i chovatelé v takzvaném pásmu dozoru, které se vztahuje na více než pět desítek obcí z Přerovska – od Beňova přes Grymov až po Zábeštní Lhotu. I pro ně platí zákaz přesunů drůbeže a další nařízení veterinární správy.

Ochranné pásmo

Vymezení ochranného pásma a pásma dozoru na PřerovskuZdroj: Magistrát města Přerov

Podezření u papoušků se nepotvrdilo

První ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji bylo zaznamenáno v pátek večer u chovatele z Lověšic. Poznal to díky hromadnému úhynu drůbeže.

„Slepice mi začaly zdechat už v pátek. První den jich uhynulo asi třicet, byly apatické a chovaly se divně, po nich následovaly další kusy. Obrátili jsme se na veterinární správu, a ta odebrala vzorky. Za pár hodin nám volali, že jsou pozitivní," popsal chovatel Dalibor Kubík.

Během soboty byl kvůli nebezpečné nákaze utracen celý chov – na 433 kusů slepic a 14 kačen. S likvidací drůbeže pomáhali krajské veterinární správě i profesionální hasiči.

Dalibor Kubík, který má v Lověšicích recyklační firmu a chov drůbeže byl spíše jeho zálibou, neví, zda se k tomuto koníčku ještě někdy vrátí.

„Chtěl bych v tom někdy v budoucnu pokračovat, ale nemá smysl si teď pořizovat novou drůbež, bude to chtít čas," pokrčil rameny chovatel.

Krajská veterinární správa prověřovala v průběhu pondělí také druhé podezření na výskyt ptačí chřipky u chovatele papoušků v Říkovicích u Přerova, kterému uhynulo několik kusů.

„Výsledky byly ale naštěstí negativní a podezření této nákazy se nepotvrdilo," řekl Aleš Zatloukal.

Lidé by měli v případě podezření na výskyt ptačí chřipky neprodleně kontaktovat krajskou veterinární správu na krizové lince 720 995 206, která je dostupná dvacet čtyři hodin denně i během víkendů.

Vymezení ochranného pásma a pásma dozoru

1. Ochranným pásmem se stanovují následující katastrální území:

Bochoř
Horní Moštěnice
Lověšice u Přerova
Přerov
Újezdec u Přerova
Věžky u Přerova

2. Pásmem dozoru se stanovují následující katastrální území:

Beňov, Brodek u Přerova, Buk, Císařov, Citov, Čechy, Čekyně, Dluhonice, Čelechovice u Přerova, Dobrčice, Domaželice, Grymov, Henčlov, Hradčany na Moravě Kanovsko, Kokory, Kozlovice u Přerova, Lazníky Lhotka u Přerova, Líšná u Přerova, Luková u Přerova, Lýsky Nahošovice, Nelešovice, Oldřichov na Moravě, Osek nad Bečvou, Pavlovice u Přerova, Penčice, Penčičky, Podolí u Přerova, Popovice u Přerova, Prosenice, Proseničky, Prusínky, Prusy, Předmostí, Přestavlky u Přerova, Radslavice u Přerova, Radvanice u Lipníka nad Bečvou, Rokytnice u Přerova, Říkovice u Přerova, Sobíšky, Stará Ves u Přerova, Sušice u Přerova, Troubky nad Bečvou, Tučín, Turovice, Vinary u Přerova, Vlkoš u Přerova, Zábeštní Lhota, Želatovice, Žeravice

Opatření v ochranném pásmu

1. Obcím v ochranném pásmu se nařizuje:

provést nejpozději do čtvrtku 26. ledna soupis všech hospodářství, kde je chována či držena drůbež nebo jiní ptáci chovaní v zajetí.

informovat veřejnost
zajistit kontejnery nebo nepropustné uzavíratelné nádoby
spolupracovat s KVS SVS pro Olomoucký kraj při provádění intenzivního úředního dozoru

2. Všem chovatelům ptáků v ochranném pásmu se nařizuje:

zajistit opatření biologické bezpečnosti pro drůbež a jiné ptactvo chované v zajetí respektive umístit ptáky do uzavřených prostor a zde je držet
sledovat zdravotní stav drůbeže a jiného ptactva chovaného v zajetí a jejich případné úhyny, zvýšenou nemocnost nebo úmrtnost, anebo významný pokles produktivity v hospodářství hlásit na KVS SVS pro Olomoucký kraj telefonním čísle 720 995 206.
Tato krizová linka je dostupná 24 hodin denně i během víkendů.

Podrobné nařízení Státní veterinární správy najdete na stránkách města Přerova