„Postupnými krůčky určitě docílíme čistých Hranic," slibuje.

Co jste dělal za práci, než jste se přihlásil do konkurzu ve společnosti Ekoltes?
Nejprve jsem dělal u Českých drah, poté jsem dva roky pracoval ve firmě zabývající se výrobou stavebních, obytných a sociálních buněk, kde jsem byl vedoucí výroby.

Proč jste si vybral přejít do Hranic?
Už jsem se zde hlásil před třemi lety na jiný post. Pocházím z Hranic, navíc mám tady nemocného tatínka, takže jsem věděl, že se sem chci vrátit. Když jsem zjistil, že se vypsalo výběrové řízení na ředitele Ekoltesu, zkusil jsem to a vyšlo to. Navíc jsem se po prvním konkurzu nadále zajímal o práci v Ekoltesu, četl jsem o veškerých negativech. Prostě jsem měl chuť být tady.

Když jste mluvil o negativech Ekoltesu, jaké jsou tedy?
Lidé se na nás špatně dívají. Jsme špatně zapsaní a to mne strašně mrzí. Sami víte, že je potřeba mít dobré jméno, to se ztratí hned a těžko se získává zpět.

Zavedl jste nějaké novinky ve vedení?
Každý den máme poradu s vedoucími provozu, kde mi řeknou, co je pro daný den v plánu. Snažím se o jejich práci zajímat a komunikovat s nimi. Zaměřili jsme se na to, aby Hranice byly čisté, na udržování zeleně a na hřbitovy. Nechceme vůči veřejnosti vypadat špatně, ale chceme je podněcovat, abychom mohli jejich stížnosti nad očekávání rychle řešit, což se nám, doufám, daří plnit.

Už jste slyšel nějakou zpětnou vazbu?
Ano, od spolužáků, které jsem dlouho neviděl. Pak jsem měl zpětnou vazbu od městských zastupitelů a v neposlední řadě od pana starosty. Což mě potěšilo. A když jsme pracovali u Kostelíčka, tak jsem slyšel, že za posledních padesát let nebyl hřbitov tak uklizený, což ovšem nechci říct, že jsou pracovníci nešikovní, ale občas funguje provozní slepota.

Určitě pochvala přinese více energie do budoucích let.
Proto se snažím zaměstnance chválit, aby dobře pracovali. Používám metodu přísnosti, poděkování a příkladu. Chci jim vytvořit podmínky, aby měli čas na plnění práce a nemuseli přemýšlet nad tím, že je třeba něco řešit na úřadech. Já jim vytvořím záštitu, aby se nemuseli například doprošovat, že potřebují novou sekačku.

Krásné Hranice? Musíme se snažit všichni

Jaké jsou tedy vaše další plány?
Chtěl bych zkusit všechno dopředu uhlídat, aby nás lidé nemuseli upozorňovat na případné problémy. Což samozřejmě hned nejde, je třeba si ale uvědomit, že většinu nepořádku dělají občané jako vy a já. Málokdo ví, že máme na starosti 135 kilometrů komunikací, které udržujeme, přes 82 hektarů zeleně, kterou sekáme a ne všechny jsou přístupné sekačkou, 70 dětských hřišť a pokud to chceme všechno udržovat, je třeba kolem toho chodit a kontrolovat a je jasné, že nám spousta věcí uteče. Pokud nás na to někdo upozorní, já to mohu okamžitě v rámci možností nechat opravit nebo uklidit.

Myslíte si, že je možné to všechno uhlídat?
To ani nejde, ale chtěl bych trošku apelovat na občany, aby se také snažili. Uvedu příklad. Pokud k někomu přijdete na návštěvu, taky nevyhodíte obal od bonbonu nebo posmrkaný kapesník. Pokud se my všichni budeme snažit, tím myslím naši společnost i obyvatele Hranic, budeme mít krásné město.

Víte, co obnáší práce vašich podřízených? Vyrazil jste se někdy podívat na plnění jejich povinností?
Během prvních deseti dnů, kdy jsem sem nastoupil, jsem se byl podívat na práci lesního hospodáře. Několikrát jsem byl přítomný, když se pracovalo na veřejných osvětleních, při opravování omítky na hranické synagoze nebo na Plovárně. Co se týká veřejné zeleně, byl jsem se podívat na prořezání stromů na Rybářích. Chci mít aspoň zhruba přehled, co jejich práce obnáší. Vzhledem k tomu, že jsem v práci deset, dvanáct a někdy i více hodin, mohu si dovolit dvě hodiny jezdit po okolí a dívat se, jak se kde pracuje.

Najdete na Ekoltesu i něco dobrého?
Určitě. Velmi mile mě překvapilo a potěšilo, že všichni vedoucí pracovníci jsou kvalifikovaní. Jsou v obraze, znají kompletně spádové obce, a když to přeženu, tak i každou mez a pomalu každý strom. Přijde žádost o vyjadřovací zprávu a oni okamžitě ví, o co se jedná. Jsou na svých místech. Všichni se snaží mne seznámit se svými provozy a za to bych jim chtěl OPRAVDU poděkovat.