V předcházejících letech byl termín pro podání žádosti o poskytnutí dotace z Ministerstva pro místní rozvoj vždy v lednu příslušného roku. Oznámení o přidělení či nepřidělení dotace na regeneraci sídlišť pak město obdrželo nejpozději v červenci daného roku.

Tento rok však ministerstvo oznámilo, že v červenci dotační titul pro regeneraci panelových sídlišť teprve vyhlásí. O přidělení dotací tak bude rozhodnuto až v prosinci 2018. To znamená, že s další částí regenerace sídliště Struhlovsko by město muselo počkat až do příštího roku.

„Město to mohlo odložit, a čekat na dotace. Nakonec jsme se však rozhodli využít pro nás příznivé finanční situace a rozběhnout to již nyní,“ uvedl starosta města Hranice Jiří Kudláček.

„Podle mého názoru je to dobře. Mezitím alespoň budeme mít čas dokončit projekt revitalizace některého z dalších sídlišť, například sídliště kpt. Jaroše, a na to již dotace využít,“ doplnil starosta.

Ilustrační foto
V Hranicích vznikne nízkoprahové centrum pro lidi bez domova

Chodník, hřiště i zeleň

Letošní část rekonstrukce Struhlovska bude zaměřena především na středovou část sídliště.

„Druhá část první etapy by se měla týkat například chodníků. Jedná se mimo jiné o chodník, který vede mezi základní a mateřskou školou. Dále dojde k instalaci fitness prvků a rekonstrukci sportovního hřiště. Upraveno a mírně rozšířeno bude také stávajícího parkoviště,“ uvedl mluvčí města Hranice Petr Bakovský. Vedle výše zmíněného se regenerace dotkne také zeleně a mobiliáře.

Podle plánů by měla revitalizace začít o letních prázdninách. „Po odsouhlasení zastupitelstvem dojde k vypsání soutěže na zhotovitele. Předběžně předpokládáme v květnu konec soutěže, začátek prací v červenci a dokončení pak v listopadu letošního roku,“ informoval Petr Bakovský.

První část regenerace Struhlovska proběhla v roce 2016. Tehdy byla vybudována nová parkoviště, kontejnerová stání i osvětlení. Opravy se dočkala také hlavní příjezdová cesta na sídliště. 

autor: David Král

Unikátní Kraslicovník uprostřed hranického náměstí
Velikonoce v Hranicích: vrátí se Kraslicovník, nebude chybět ani vynášení Mořeny