Po zhruba třech měsících byla dokončena hlavní část rozsáhlá rekonstrukce. Knihovnice tak nyní pracují na tom, aby byla knihovna na znovuotevření plně připravena.

„Nanosily jsme sem všechny knihy, které teď musíme správně roztřídit a vrátit zpět do regálů,“ prozradila vedoucí Městské knihovny v Hranicích Marie Jemelková. Do regálů se tak musí vrátit přibližně dvacet tisíc svazků knih, které jsou momentálně k dispozici.

Další tisíce knih pak u sebe mají čtenáři, kteří se před zahájením rekonstrukce četbou ve velkém předzásobili.

Hranický zámek. Ilustrační foto.
Co nabídnou Dny evropského dědictví v Hranicích? Vyberte si

„Po třech měsících půstu nás čtenáři zřejmě zavalí, tak doufáme, že to přežijeme,“ řekla se smíchem Marie Jemelková k chystanému znovuotevření.

„Očekáváme, že nápor potrvá několik dní. Jsme připraveni na to, že budeme všichni na nohou od rána do večera,“ doplnila vedoucí.

A na jaké novinky se mohou návštěvníci knihovny od 4. října těšit? „Změnilo se v podstatě všechno. Podlahy jsou jako nové, máme nový nábytek, čalounění, posezení, dataprojektor s plátnem a tak dále. Změnil se také celkový ráz interiéru, který je teď pohodlnější a modernější,“ je přesvědčena Marie Jemelková.

Vedení knihovny očekává, že pozornost přitáhnou také starodávné stropní malby, které byly při rekonstrukci odhaleny.

„Malby jsou nyní zakonzervované a v budoucnu dojde k jejich zrestaurování. Restaurace však vyžaduje důkladnou přípravu a také finanční prostředky. Proto nebylo možné provést ji již v průběhu rekonstrukce knihovny,“ uvedl mluvčí města Hranice Petr Bakovský. 

Zažít město jinak! můžete v Hranicích v sobotu 15. září
Zažij Hranice jinak! Už tuto sobotu