Podle kastelána hradu Jana Laura se s ohledem na šířící se nákazu v zemi nad letošní návštěvnickou sezonou vznášejí otazníky.

Hrad Helfštýn je stejně jako všechny památky v zemi zavřený.

Zrušena byla tradiční akce Velikonoce na hradě, ale příliš se nepočítá ani s těmi, které se měly konat v dubnu a květnu. Většina z nich se zřejmě přesune až na příhodnější dobu.

Zhotovitel by měl tedy ideální podmínky na dokončení prací.

„Ve chvíli, kdy rekonstrukce renesančního paláce finišovala, firma veškeré práce stopla. Znovu se rozběhnou až poté, co se uvolní mimořádná opatření vlády. Naštěstí jsou hlavní práce hotové a podstatnou část stavby se podařilo stihnout ještě do vyhlášení nouzového stavu,“ konstatoval Jan Lauro.

Helfštýn získá po rekonstrukci za zhruba 72 milionů korun nové prostory pro společenské akce, přednášky a výstavy.

Zastřešena byla podstatná část paláce a největší místnost má skleněný strop. Návštěvníci budou mít také možnost unikátního výhledu do okolí.

Původně se měl renesanční palác po rekonstrukci otevřít koncem června.

Mapa s vyznačenými přechody v Hranicích, které byly zrušeny
Kraj zrušil čtyři přechody na nejfrekventovanější silnici v Hranicích

Návrat k počátkům Hefaistonu?

Správa hradu se musí přizpůsobit nové situaci, a pokud se bude nákaza dál šířit i v dalších měsících, ovlivní to zřejmě i pořádání celosvětového setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

Na ten každoročně zavítá přes pět set mistrů černého cechu z celého světa - Itálie, Rakouska, Francie, ale i Spojených států amerických nebo Austrálie.

„Věříme, že se do konce srpna situace zlepší, ale pokud by se tak nestalo, jsme připraveni i na návrat k počátkům Hefaistonu,“ poznamenal Jan Lauro.

Hefaiston začínal v roce 1982 jako komorní setkání, kterého se zúčastnilo osmnáct uměleckých kovářů. Během prvních ročníků představili na hradě živou tvorbu pouze tuzemští umělci.

Nikdo v té době netušil, že se rodí tradice, která si do své kroniky v loňském roce zapsala už osmatřicáté pokračování. 

Starosta Hranic Jiří Kudláček
Starosta Kudláček: Ministerstvo nemá žádnou strategii