Opravu silnice prováděla na objednávku starosty obce Eduarda Kavaly stavební firma Skanska.

„V Bělotíně probíhaly stavební práce v součinnosti s Obecním úřadem. V případě poškození sítí nebo přípojek při výkopových pracích se snažíme vždy nenadálou situaci okamžitě řešit a kontaktujeme příslušné úřady, aby došlo k co nejrychlejší opravě a občanům byly co nejdříve obnoveny dodávky energií. Nejinak tomu bylo i v tomto případě," vyjádřil se k situaci mluvčí firmy Skanska Ondřej Svatoň.

Podle jeho slov firma po nehodě neprodleně kontaktovala místní úřad za účelem zajištění nápravy.

Podle slov jedné z obyvatelek bytového domu odříznutého od plynu se na následky nehody byl ještě ten den podívat starosta.

„Byl tady, řekl ale, že s tím zatím nic dělat nebude," řekla žena, která si nepřála uvést své jméno, redakce ho k dispozici však má.

Situaci se tedy na své náklady rozhodl vyřešit majitel domu Zdenek Rýpar.

„Pan Rýpar ve středu zařídil opravu, bez teplé vody jsme tedy nakonec byli asi třicet hodin," dodala ještě žena.

Nedostatečná komunikace?

O tom, že nehodu zavinila nedostatečná komunikace mezi starostou a majitelem pozemku, je přesvědčen stavební technik bělotínského úřadu Zdeněk Kettner. Pozemek, na kterém stavební práce probíhaly, totiž už není ve vlastnictví obce, ale právě Zdenka Rýpara, který ho odkoupil i s bytovým domem.

„Přívod plynu nechal vystavět pan Rýpar, my k tomu místu tedy ani nemáme žádné územní plány, nevíme, kudy ten plyn vede," vysvětlil.

Stavební úpravy měl prý nechat provést on, ale když se i přes stížnosti obyvatel stále nic nedělo, domluvil je starosta. Ten tak ale nemohl stavební firmě informace o umístění přípojky poskytnout.

Starosta Bělotína Eduard Kavala ani majitel pozemku Zdenek Rýpar se ani v pátek k situaci nechtěli vyjádřit. (vk)