„Rybníky okysličujeme už delší dobu. Voda se promíchá, není tolik prohřátá a ryba potom všechno lépe snáší,“ vysvětlil Jiří Zahradníček z Rybářství v Tovačově, které obhospodařuje přes dvě stě hektarů vodní plochy na Přerovsku.

Vedle okysličování vody rybáři v těchto dnech násadové ryby také přikrmují. Krmení se však podle nich za současných teplot musí provádět s mírou.

„Překrmená ryba spotřebuje velké množství kyslílku, kterého je teď ve vodě nedostatek. Přikrmovat ale musíme, aby ryby neztratily na váze. Přírůstky zjišťujeme kontrolními odběry,“ sdělil Josef Svížela, hospodář Českého rybářského svazu v Přerově.

V pátek 17. srpnanapříklad přikrmovali násadové ryby v Čekyni. Rybník zde kvůli vysokým teplotám okysličují už několik týdnů pomocí vířidel.