Program, k jehož zavedení se v Hranicích rozhodli, nese název Dej Tip. Systém má ale několik háčků. K tomu, abyste aplikaci mohli využívat, potřebujete po ruce „chytrý" mobilní telefon s konkrétním operačním systémem, případně mít přístup k internetu.

Podle slov vedoucího odboru vnitřních věcí v Hranicích Petra Mynáře je pro obyvatele klíčové, že při vznesení konkrétního nedostatku nebude stěžovatel známý.

„Aplikace funguje opravdu jednoduchým způsobem. Majitel chytrého telefonu si aplikaci stáhne do mobilu, vyfotí závadu, přiřadí ji k jedné z dvanácti kategorií, přidá krátký komentář a odešle," prozradil. Na základě GPS souřadnic fotku následně společnost předá příslušenému odboru městského úřadu. Zaslání tipu si účtuje operátor na základě tarifu odesílatele.

Mají lidé o aplikaci zájem?

V Hranicích sice v srpnu proběhl zkušební provoz mezi úředníky, avšak ukazatel, nakolik po tomto systému touží hranická veřejnost, radnice nemá.

„Žádný průzkum v Hranicích jsme nedělali. Pro zavedení aplikace v našem městě jsme se rozhodli na základě pozitivních zkušeností z jiných měst. Věříme, že to bude přínosné i pro Hranice. Člověk jednoduše závadu vyfotí, ihned odešle a pak už s tím nemá žádnou starost," uvedla místostarostka města Pavla Tvrdoňová.

Způsobů, jak člověk může upozornit na nedostatky ve veřejném prostranství, je samozřejmě více. Největší výhodou nově zavedené aplikace má být rychlost upozornění a následného řešení.

„Předpokládám, že půjde o závady menšího rozsahu, které bychom byli schopni odstranit i při jiných dlouhodobějších činnostech. Věřím tedy, že bychom připomínky mohli vyřešit do jednoho týdne od nahlášení," uvedl ředitel společnosti Ekoltes Hranice Milan Vinkler.

Právě Ekoltes nedávno pro zákazníky zřídil bezplatnou telefonní linku, která občanům k upozornění na nedostatky ve městě slouží.

„Město pro občany zvolilo tento nový způsob a myslí si, že aplikace bude přínosná. Já si to myslím také, protože o některých závadách bychom se jinak vůbec nemuseli dozvědět. Až samostatný provoz nám ale ukáže výsledky. Ne každý člověk totiž má chytrý telefon nebo internet," dodal ředitel Ekoltesu.

V případě, že by se aplikace Dej Tip v Hranicích minula účinkem a kýžený efekt nepřinesla, je dle slov místostarostky radnice připravená tuto službu zrušit.