Do letošního už čtvrtého ročníku tohoto programu se však opět může zapojit i široká veřejnost.

„Jde o sběr prázdných tonerů a podobných náplní, které se mnohdy povalují v odpadu a zbytečně zatěžují životní prostředí. Tyto prázdné obaly se následně promění ve finanční částku, která je předána vždy na konci roku našemu Domovu," uvedl ředitel skaličského zařízení Antonín Němec.

Domov za takto vydělané peníze financuje řadu akcí pro ubytované děti.

„Naše malé klientky jsou totiž zcela bez prostředků a kromě základních potřeb bychom pro ně nemohli udělat nic navíc. Díky získaným penězům můžeme uspořádat například výlet do zoologické zahrady či jiné podobné akce," doplnil Antonín Němec.

Jak se uvádí na webových stránkách projektu, po vyžádání sběrného boxu do něj zájemci shromažďují tiskové kazety. Pro účastníky akce, kteří se rozhodnou projekt podpořit, však nevznikají žádné náklady ani komplikace. Organizátoři totiž sběrný box na určené místo přivezou, následně jej i odvezou zpět.

Lidé, kteří mají malou spotřebu náplní a sběrný box se jim nevyplatí, mohou tonery doručit přímo Domovu ve Skaličce či je v krabici mohou dávat na sběrné místo v Hranicích.

Projekt Sbírej toner za dobu své čtyřleté existence rozdělil ústavům a zařízením pro mentálně postižené po celé České republice přes jeden milion korun. Nejen díky tomu byl hlavní organizátor tohoto ekologicko-charitativního projektu i v letošním roce nominován na cenu Ď, která je každoročně udělována mecenášům, morálním vzorům a dobrodincům v oblasti kultury a charity.