Větší úspěch v hledání mají studenti vysokých škol, kteří si práci shánějí i během školního roku. Zaměstnavatelé s nimi tak počítají většinou i o prázdninách. Hůř jsou na tom naopak středoškoláci, u kterých se na mnoha pracovních pozicích nevyplatí zaučovat je pouze na dva měsíce. Výhodu mají i ti, kteří si své pracovní místo drží několik let po sobě.

„Při náboru brigádníků dáváme přednost učňům, kteří u nás byli přes školní rok na praxi nebo dětem zaměstnanců. Obecně je ale letošní rok slabší. Momentálně u nás pracuje asi pět brigádníků. Víc jich nepotřebujeme," sdělila Přerovskému a hranickému deníku personalistka z firmy SSI Schäfer.

Měla štěstí přes známosti

Situaci na trhu práce v kraji rozhodně nepřidá ani masivní propouštění ve valašskomeziříčském Schottu.

„Kamarádky hledají ve Valmezu brigádu, ale beznadějně," řekla studentka Jana Valentová z Černotína. Zároveň dodává, že bez známostí by si brigádu také sháněla obtížně.

„Měla jsem čtyři roky jednu a tu samou brigádu v lisovně plastů jako dělnice. Dělala jsem tam občas i o víkendech přes školu, podle toho jak šéf potřeboval. Domluvila mi to mamka, jelikož u nich objednávají zboží. Tyto prázdniny dělám ve stavební firmě sekretářku. Dostala jsem se sem přes sestřinu kamarádku, která mi to domluvila, jinak bych zase dělala v lisovně," popsala svou situaci Jana Valentová.

Šance přes ÚP? Jen minimální

Na úřadu práce v Hranicích o nabídku volných míst na brigádách narazíte jen zřídka.

„Máme speciální vývěsku, kam dáváme nabídky okolních firem. Ta teď ale více méně zeje prázdnotou. Letos je situace špatná. Dostáváme jen nabídky od pojišťoven, občas chtějí firmy ušetřit na zaměstnancích a nabízejí práci na dohodu o provedení práce," nastínil vedoucí hranického úřadu práce Pavel Remeň.

Přes internet či v zahraničí

Další možností, jak sehnat nárazově brigádu, je nabídka na internetu. Výběr tam je ale většinou omezený, jedná se často pouze o jednodenní pracovní příležitosti a na jednu nabídku může být klidně stovka dalších zájemců.

Radka Kavalová z Bělotína letos zkusila štěstí v zahraničí.

„Našla jsem si brigádu přes agenturu, zaplatila jsem poplatek necelých pět tisíc korun. Je to docela dost, ale měla jsem jistotu, že budu mít fakt práci. Dělám v hotelové restauraci na Mallorce, obsluhuju lidi, chystám stoly, připravuji bufet. Lidi jsou tu super, přátelští, zatím nemám žádné problémy," popsala Přerovskému a hranickému deníku Radka Kavalová. (lub)

Autor: LUCIE BRADOVÁ