„Sezona burčáku obvykle začíná na konci srpna nebo začátkem září, letos ale začala mnohem dříve. S prodejem jsme začali už druhý týden v srpnu, oficiálně je prodej burčáku povolen od 1. srpna,“ informovala majitelka hranické vinotéky Zuzana Šenková.

Burčákem lze označovat částečně zkvašený vinný mošt pouze z moravských hroznů. „Snažíme se mít každý den úplně čerstvý, protože stále pracuje a v našich podmínkách nejsme schopni burčák ve velkých tancích podchlazovat,“ vysvětlila.

Na pultech mají vedle klasického bílého burčáku, který je obvykle z odrůdy Müller Thurgau nebo Irsai, také červený z Frankovky.

„Na začátku byla opravdu velká poptávka, před víkendem jsme braly dokonce objednávky. Nyní prodáváme také červený burčák a ten si lidé pochvalují a zájem o něj stoupá. Chodím k nám stálí zákazníci i noví a chutná jim,“ doplnila s úsměvem Zuzana Šenková. Podle jejích slov už ale burčáková sezona vrcholí, v prodeji bude už jen pár dní.