„Auta tu parkují na trávě a částečně i v úzké vozovce, takže další vozidla je pak musejí objíždět přes chodník," postěžoval si jeden z obyvatelů Jiří Horký. Dodal, že problém zde přetrvává již několik let, avšak dosud nikdy se jím město nezabývalo. To, že auta zde jezdí přímo po chodníku, je patrné na první pohled. Komunikace je skutečně velmi úzká, přesto v ní parkuje za sebou hned několik aut. Obrubník není ani centimetr vysoký, takže řidičům vjetí na chodník nic nebrání.

Radnice vidí největší problém v tom, že v době výstavby panelových sídlišť se nepočítalo s takovým množstvím automobilů. „Město se to snaží postupně řešit revitalizací," zmínil mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský. Pravdou je, že v uplynulých letech došlo na rekonstrukci sídlišť Nová, Na Hrázi a Hromůvka. V Jaselské ulici vybudovali parkoviště, v Rezkově nová místa připravují.

Přednost má zatím Hromůvka

Své obnovy se má dočkat i Struhlovsko, avšak město nyní upřednostňuje dokončení třetí etapy regenerace Hromůvky. Začít by se mohlo nejdříve v příštím roce, neboť letos s tím městský rozpočet nepočítá.

„Po dlouhé zimě jsou na Struhlovsku již opraveny nejhorší výtluky. Pokud ne nebo pokud je třeba opravit chodník, je nutno to nahlásit Ekoltesu jako správci komunikací ve městě," vybídl Bakovský.

Jak se ale ukázalo, společnost Ekoltes nemůže situaci řešit bez asistence radnice, konkrétně odboru dopravy.

„Zatím není naplánována žádná větší oprava či úplná rekonstrukce zdejších chodníků. Na vaše upozornění či výzvu občanů jsme schopni ve spolupráci s oddělením dopravy městského úřadu posoudit stav a provést opravu a předláždění nejhorších úseků," sdělil Deníku Milan Vinkler, ředitel firmy Ekoltes. K tomu podle nejnovějších informací na základě našeho upozornění přece jen dojde, a to hned jak budou dokončeny opravy výtluků na silnicích.

Tolerance strážníků

Městští strážníci přistupují ke špatně parkujícím řidičům na sídlištích s tolerancí.

„Ta je v realitě velkého počtu vozidel a nemožnosti parkování nezbytná. Stavíme se k tomu stejně jako na každém sídlišti," vyjádřil se velitel Městské policie Hranice Miroslav Mann. Jeho kolegové se ale chtějí na Struhlovsko v příštích dnech zaměřit.

„Provedeme kontrolu parkování. Pokud zjistíme, že se parkuje tam, kde se to nesmí, a přitom bude možnost parkovat na jiném vhodnějším místě, budeme tuto věc řešit," doplnil Mann.

„Žádnou radost z toho pochopitelně nemáme, ale jsme schopni hasit jen to nejhorší," řekl ředitel Ekoltesu. Kdy se skutečně obyvatelé Struhlovska dočkají kompletní revitalizace, zůstává nezodpovězenou otázkou, a tak to někteří místní berou s humorem. „Když jedu s kočárkem, vnuk mi neusne na rovných chodnících někde ve městě. Stačí ovšem zůstat na Struhlovsku, kde to s ním pořádně hází. To potom usne hned," svěřil se Jiří Horký.