„Je to hrůza. Po letošní zimě jsou silnice jako řešeto. Člověk má co dělat, aby se za volantem výtlukům stačil vyhýbat," řekl majitel jedné z přerovských autoškol Jiří Kratochvíl.

„Stav silnic ve městě znám velmi dobře a můžu říct, že nejhorší situace je třeba u podjezdu do Předmostí, pak taky v Tovární ulici a o nic lepší není stav čtyřproudé silnice mezi Přerovem a Horní Moštěnicí,“ popsal Kratochvíl.

Ovšem i jiní řidiči, kteří pravidelně projíždějí městem, mají o dírách na silnicích detailní přehled. „Jedna obrovská díra je třeba mezi Kozlovicemi směrem na Přerov. Je to tam tak na urvání kola. Toto místo není ani označeno cedulemi,“ varuje ostatní šoféry přerovský taxikář Petr Zavadil.

Na stavu silnic se tradičně nepříznivě podepsala zima. Podle odborníků však letošní zima bohatá na sníh dala silnicím mnohem více zabrat než předcházející roky.

„Povrchu vozovek nesvědčí neustálé zamrzání a tání vody,“ vysvětlila vedoucí střediska Jih Správy silnic Olomouckého kraje se sídlem v Prostějově Jarmila Skopalová.

Silničáři se už teď děsí, na kolik peněz je opravy přijdou. „Zatím nemáme přesně vyčísleno, kolik peněz do oprav komunikací v přerovském regionu vložíme. V tuto chvíli totiž ani nevíme, na kolik nás přišel únor. Jedno je však jisté: O co více nás bude stát zima, o to méně si budeme moci dovolit investovat do letní údržby,“ řekla Skopalová.

Podle jejích slov silničáři začnou s postupnými opravami výtluků zřejmě už tento měsíc. „Půjde ale jen o provizorní vysprávku studenou obalenou směsí, která se bude týkat největších výtluků na nejfrekventova­nějších místech. Trvalé opravy živičnou směsí je možné realizovat až v době, kdy svůj provoz rozjedou obalovny,“ vysvětlila Skopalová.

S opravou silnic poničených tuhou zimu si dělá těžkou hlavu také vedení Technických služeb města Přerova. „Ještě nemáme za sebou ani zimu, ale už teď je jasné, že nás bude stát hodně peněz. Jakmile bude zima na ústupu, začneme s mapováním povrchu místních komunikací a teprve potom můžeme stanovit předběžný rozpočet na jejich opravu,“ řekl ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík.

Také vedení společnosti Ekoltes, která má mimo jiné na starosti údržbu místních komunikací v Hranicích, se už na opravy výtluků připravuje. „Čeká nás inventura po zimě, při které musíme vytipovat lokality, které jsou nezbytné opravit. S opravami výtluků začneme v dubnu a tyto práce potrvají zhruba měsíc. Rozpočet však stanoven zatím nemáme,“ řekl ředitel společnosti Ekoltes Milan Vinkler.