Zatímco některé školy věnovaly například třídění odpadu už začátek týdne, žáci Základní a mateřské školy 1. máje v Hranicích si na několikahodinový pobyt v lese vyhradili až pátek.

„Ti nejmladší vyrazili ráno na úklid oblasti Hůrka poblíž Hranické propasti, další odjeli do lesa u Opatovic a poslední skupina uklízí v okolí hustopečských rybníků. Tuto akci realizujeme ve spolupráci s jednotlivými obcemi," řekl v pátek ráno zástupce ředitelky školy Ivan Straka.

Shromažďování poházených haluzí na společné hromady v lese u Opatovic, to bylo dopolední prací všech tříd ze sedmého ročníku.

„Vyrazili jsme v osm ráno a končíme tady kolem půl jedné. Akce samozřejmě probíhá v rámci Dne Země a zároveň v souvislosti s výukou přírodopisu," řekla učitelka Jana Bajerová.

Pro děti byla změna prostředí vítanou novinkou. S tím, že se při práci v lese zapotí, samozřejmě počítaly.

„Já jsem se na to těšil, baví mě to tady. Je to spíše taková odpočinková práce, určitě lepší než sedět ve škole," řekl například Lukáš Merta, jeden ze sedmdesátičlenné skupiny v lese na Opatovicku.

„Tomu úklidu někdy věnuju čas i mimo školu. Když venku na zemi najdu něco pohozeného, prostě to seberu a vyhodím," prozradil školák.