Ti nejlepší postoupí do krajského kola a budou bojovat o účast ve velkém republikovém finále, které se jako každý rok koná v Praze.

Úvodní, a to okresní kolo, je na programu už v úterý od 9 hodin na stadionu SK Hranice.

„Letošní ročník je vypsán v disciplínách 60 metrů, trojskok z místa, hod medicimbalem, kliky, přeskoky přes švihadlo a alternativně 1000 metrů nebo driblink na dvě minuty," prozradil Pavel Pořízek, organizátor akce ze ZŠ a MŠ Struhlovsko v Hranicích.

Dle jeho slov se prvního kola soutěžení by mělo zúčastnit deset škol se šesti či sedmi družstvy, při čemž by do bojů měla zasáhnout asi stovka žáků.

Jaká jsou vůbec postupová kritéria?

„Do krajského kola postupují první dvě družstva a na divokou kartu další s nejvyšším počtem bodů v kraji. Dále nejlepší jednotlivci ve věkových kategoriích od ročníku 1999 až po 2004, a to vždy jedna dívka a jeden hoch," prozradil Pořízek.

Právě hranická ZŠ Struhlovsko patří k hlavním favoritům okresního kola, což sám Pořízek připouští a zároveň potvrzuje, že se jeho adepti pečlivě připravovali.

„Naše příprava byla rozdělena do více fází, v zimě jsme trénovali technické disciplíny v tělocvičně a díky krásnému jaru brzo přešli na atletické disciplíny. Na škole probíhají i doprovodné soutěže MINIOVOV pro žáky prvních až čtvrtých tříd a proběhlo i školní kolo pátých tříd," zmínil.

Ambice jsou tedy jasné. „Jako vždy do toho jdeme s těmi nejvyššími. Rádi bychom postoupili na krajské kolo v družstvech a taktéž i v jednotlivcích máme namířeno až na republikové finále. Především ti, kteří již na republikovém finále v Praze již byli. Jmenovitě Jonáš Vilím, Martin Číhal, Samuel Durčák, Dan Burdej, Terezka Plaskurová, Adéla Smutná, Matěj Vymětalík jsou největšími tahouny. Zájem jsme zaznamenali i u rodičů, loni byla na výzvědách v Praze rodina Vymětalíkova a letos se tam chystají taktéž," dodal Pořízek.